Günümüz mutfaklarında alternatif tarifler denenmeye başlanmıştır.
Araştırmaya dayalı olarak da yeni teknik pişirme yöntemleri bulunmuştur. Bunlardan
bir tanesi de hamur işlerinin evinde fırını olmayan ya da öğrenci evlerin de
fırın yemeklerini özleyen kesime dayalı yöntem bulmaktan geçmiştir. Fırında
hazırlanabilir gözüyle bakılan ve uygulanan tarifler, tencerede de yapılabilir mi
diye denenmiş “kek, börek ve tuzlu hamur işleri” başarıyla yapılmıştır. İşte
bunlardan bir tanesini de sizler için biz denedik yapılabilen tariflerden
Tencerede Poğaça.
Poğaça Malzemeleri
·
125 Gr. Margarin
·
1 su bardağı yoğurt
·
1/2 çay bardağı sıvı yağ
·
1 tatlı kaşığı tuz
·
3,5 su bardağı elenmiş un
·
1 kabartma tozu
·
1 su bardağı beyaz peynir rendesi
·
Yarım demet maydanoz
·
1 yumurta akı içi için
·
1 yumurta sarısı üzeri için
·
Çörek otu
·
Susam
Poğaça’nın yapılışı
·
Margarin, yoğurt, sıvı yağ, tuz, un ve kabartma
tozu hamur yoğurma kabında kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur.
·
Başka bir yerde beyaz peynir maydanoz ve yumurta
akı birleştirilir.
·
Bir teflon pilav tenceresinin içerisi margarin
ile hafifçe yağlanır
·
Tencerenin içerisine hazırlanan hamurun yarısı
el yardımı ile tabana yayılır
·
Üzerine beyaz peynir maydanoz ve yumurta ile
hazırlanan harç eklenir
·
Geri kalan hamur tezgahta tencere büyüklüğünde
el ile açılıp tencerenin en üstüne serilir.
·
Hamurun üstüne eliniz ile baskı yapıp kenarları
da hafifçe sıkıştırılır.
·
Bir bıçak ile hamurun üzerini kare olarak kesin
aynı baklava keser gibi
·
Üzerine yumurta sarısı, çörek otu ve susamı
serpin eliniz ile narince dokunarak yapışmasını sağlayın.
·
Ocağınızın en küçük bölmesinde en kısık ateşte
tencereyi oturtunuz.
·
Ağzı hava almayacak şekilde kapak ile kapatılır
ve yaklaşık 25 dakika kadar o ısıda pişirilir.
·
Kapağınızı açın ve hamura bir kürdan batırın
hamur yapışmayacak kıvama gelince, tencere boyutunda düz tabak yardımı ile
hamurun tersini çevirin.
·
Poğaçanın diğer tarafını da aynı işlem ve ısı
ile yaklaşık 15 dakika daha pişirdikten sonra servis tabağına alın.
·
Soğuduktan sonra kesilmiş yerlerinden ayırıp
ikram edebilirsiniz afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder