Dünya Mutfağının Enfes Sosları - Pınar'ın İzlenimleri

GÜMDEMDEKİLER

Translate

2 Kasım 2019 Cumartesi

Dünya Mutfağının Enfes Sosları


Fesleğen Pesto Sos
·         50 Gr. Fesleğen
·         50 Gr. Zeytinyağı
·         Bir Fiske Tuz
·         Karabiber
Tüm malzemeleri blenderden geçirip hazır hale getirebilirsiniz, kolay bir sostur.
Kullanıldığı yerler; Fesleğen pesto sosu, makarna, salatalarda ve pizzalarda kullanabilirsiniz.

Ballı Hardalı Sos
·         150 Gr. Mayonez
·         2 Yemek Kaşığı Hardal
·         2 Yemek Kaşığı Bal
Tüm malzemeyi karıştırıp soğuk servis edilir.
Kullanıldığı yerler; Çıtır tavuk, kümes hayvanları yemeklerinde tercih edilir.

Hardal Sos
·         20 Gr. Mayonez
·         10 Gr. Kapari
·         10 Gr. Dereotu
·         10 Gr. Süt
·         Bir Fiske Tuz
·         Karabiber
·         1 Gr. Hardal
Tüm malzemeyi blenderden 2 dakika süre ile geçirilerek soğuk olarak hazırlanır.
Kullanıldığı yerler; Özellikle Salataların, patates ve etin yanında kullanılır.

Sezar Sos
·         25 Gr. Mayonez
·         10 Gr. Kapari
·         10 Gr. Dereotu
·         10 Gr. Süt
·         Bir Fiske Tuz
·         Karabiberi
Yaklaşık 1–2 dakika blenderden geçirilir soğuk hazırlanır.
Kullanıldığı yerler; Salatalarda, tavuk kümes hayvanları yemeklerin de kullanılmaktadır.

Portakal Sos
·         1 Adet Sıkmalık Portakal
·          1/2 Limon Suyu
·          20 Gr. Ketçap
·          10 Gr. Mayonez
·          Bir Fiske Tuz
·          Karabiber
Portakal ve limon suyunu ketçap, mayonez, tuz ve karabiberi blenderde yaklaşık1–2 dk karıştırıp soğuk olarak hazırlanır.
Kullanıldığı yerler; Genellikle balık yemeklerinde tercih edilir.

Domates Sos
·         4 Domates
·         5 Diş Sarımsak
·         1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı
·         1 Tatlı Kaşığı Sirke
Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın diğer malzemeleri de katıp ocakta pişirin daha sonra blender içine alıp yaklaşık 1 dk kadar çırpın sosunuz hazır olacaktır.
Kullanıldığı yerler; Salata ve et yemekleri yanında servis edebileceğiniz gibi, İsteğe bağlı taze kekik ve fesleğen ile de süsleyebilirsiniz. Ayrıca başkaca sosların hazırlanışında da yardımcı bir sos olacaktır.

Dip Sos
·         1 Su Bardağı Yoğurt
·         1/2 Paket Labne Peyniri
·         1 Adet Taze Soğan
·         1 Adet Sarımsak
·         1’er Tatlı Kaşığı Kekik, Kuru Nane, Kırmızı Biber
·         Tuz
Tüm malzemeyi ince ince kıyınız ve hepsini iyice karıştırınız. Kıvamlı bir sos haline gelecektir.
Kullanıldığı yerler; Milföy çubukları,  kraker, peynir, cips, köfte ve atıştırmalık yiyecekler ile kullanılabilir.

Beşamel Sos
·         2 Yemek Kaşığı Tereyağı
·         2 Yemek Kaşığı Un
·         1,5 Su Bardağı Süt
·         1 Çay Kaşığı Kadar Muskat Rendesi
·         1 Fiske Tuz ve Karabiber
Bir pişme kabının içerisine tereyağını koyalım ve kısık ateşte tereyağını eritelim. İçine unu ilave edip rengi çok hafif değişine kadar kavuralım. İçerisine yavaş yavaş sütü ekleyip çırpma işlemini devam ettirelim. İşlem devam ederken üzerine muskat, karabiber ve tuzu ekleyip iyice karıştıralım. Beşamel sos kıvam alıncaya kadar kısık ateşte karıştırarak pişme işlemini gerçekleştirelim.
Kullanıldığı yerler; Fırında yapılan et ve sebze yemeklerinde tercih edilir.

İspanyol (Espanyol) Sos
·         3 Kg Küçük Sığır Kemiği
·         300 Gr. Tereyağı
·         150 Gr. Havuç
·         150 Gr. Soğan
·         1 Diş Sarımsak
·         1 Bağ Maydanoz
·         200 Gr. Domates Salçası
·         175 Gr. Un
·         5 Litre Su
Sığır kemiklerini yağda kızartalım ve sonrasın da soğan, havuç ve unu ilave edelim, karışımın pembeleşme işleme bitene kadar kavuralım. Kavrulan malzemelerin üzerine salça ve 5 litre suyumuzu ilave edelim ve maydanoz ile sarımsağı ekleyerek yaklaşık 4–5 saat daha kaynatalım. Sos pişme işlemini tamamladıktan sonra son olarak süzgeçten geçirelim.
Kullanıldığı yerler; İspanyol sos genelde et yemekleri için kullanılır. Ayrıca başkaca sosların hazırlanmasında yardımcı bir sostur. Kıvamı ve lezzeti ile mutfakların vazgeçilmez sosları arasında girer.

Velute Sos
·         500 Ml Tavuk Stok(Tavuk Suyu)
·         1 Yemek Kaşığı Un
·         1 Yemek Kaşığı Tereyağı
·         1 Fiske Tuz
·         Beyaz Pırasa Kısımları
·         Soğan
Baharat Torbası;
·         3–4 Dal Maydanoz Sapı
·         1 Adet Defne Yaprağı
·         2 Dal Taze Kekik
·         4–5 Adet Tane Karabiber
·         1 Diş Sarımsak
 Bir tencere içerinde yağı eritin ve üzerine pırasa ve soğanı ekleyerek hafif renk alıncaya kadar kavuralım. Sonrasın da unu ilave edelim ve meyhane kıvamına gelinceye kadar kavuralım. Sosun tenceredeki karışım rengi dönmeye başlayınca artık tavuk stokunu yani suyunu eklemeye başlayabiliriz. Tavuk suyunu eklerken topaklanmaması için çırpma teli ile sürekli çırpalım. Sosumuzu yüksek ateşte kaynayana kadar çırpma işlemine devam edelim. Bir taşım daha kaynadıktan sonra da baharat torbamızı ekleyip, kısık ateşte bırakarak sosumuzu çektirelim.
Kullanıldığı yerler; Velute sos ağırlıklı beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır.
Velute sosu hafif olduğu için beyaz etler ve ayrıca sebzeler ile güzel bir uyum için de servis edilebilmektedir.

Hollandez sosu
·         3 Adet Yumurta Sarısı
·         125 Gr. Tereyağı
·         1 Yemek Kaşığı Limon Suyu
·         2 Yemek Kaşığı Soğuk Su
·         1 Çay Kaşığı Tuz
·         1 Çay Kaşığının Ucuyla  Yeni Çekilmiş Tane Karabiber
Tereyağını bir kap içerisine alarak kısık ateşte köpürmeden eritin ve üstüne çıkan beyaz köpükleri bir kaşık yardımı ile alın. Erittiğiniz tereyağını süzgeçten geçirerek ılık olarak bekletin. Bir kase içerisine yumurta sarılarını, limon ve soğuk suyu koyun. Çırpma teli ile yumurtaları aynı yönde olacak şekilde çırpın. Bir hafif sıcaklıkta ki su kapının içerisine kaseyi oturtup ben mari olarak yaklaşık 2 ya da 3 dakika kadar çırpmaya devam edin. Yumurtalar krema kıvamına gelince tezgah üzerine aldığınız karışıma tereyağını yedirin sosunuz hazır olacaktır.
Kullanıldığı yerler; Hollandez sos ağırlıklı et ve sebzelere de kullanılmaktadır.

Dömi Glas Sos
·         1/2 Litre İspanyol Sos;
·         1/2 Litre Et Suyu.
Bir tencere içerisine sosu ve et suyunu karıştırıp ölçü yarıya inene kadar kaynatın. Koyu kıvamda servis edilen dömi glas sosunu soğutup buzdolabında muhafaza ediniz. Servis ya da kullanım alanlarına göre ısıtıp kullanabilirsiniz.
Kullanıldığı yerler; Steak etler ve diğer koyu renkli etler de kullanılır.

Mader Sos
·         1/2 Litre Dömi Glas Sos,
·         5 Cl. Mader Şarabı
·         15 Gr. Tereyağı
Dömi glas sos ve mader şarabı bir pişme kabında ısıtılır, ocaktan alınan sosun içerisine tereyağı ilave edilerek sos hazırlanmış olur.
Kullanıldığı yerler; Mader sos en geniş kullanım alanına sahip bir sostur. Izgaralar, kaz ciğeri, kümes hayvanları, kırmızı etler ve poşe yumurta da tercih edilir.

 Bördölez Sos
·         10 Gr. Tereyağı
·         5–6 Adet Tane Karabiber
·         1 Küçük Soğan
·         10 Cl Kırmızı Bordo Şarabı
·          Bir Fiske Kimyon
·         30 Cl. Dömi Glas Sos.
Bir tencere içerisine incecik doğranan soğan tereyağı ile kavrulur. Soğanlar iyice ölünce üzerine karabiber taneleri, bir fiske kimyon eklenir ve şarapla birleştirilerek pişme işlemi devam eder. Sos tencere de yarı kıvama gelince dömi glas sosuda eklenip hazır hale getirilir.
Kullanıldığı Yerler; Kahverengi ve gri sote etler de tercih edilir.

Şasör Sos
·         100 Gr. Mantar
·         20 Cl. Dömi Glas Sos
·         10 Cl. Kadar Beyaz Şarap
·         1 Tatlı Kaşığı Salça “Domates”
·         25 Gr. Sıvı Yağı
·         15 Gr. Tereyağı
Bir tencere içerisin de ince doğranmış mantar sıvı yağda pişirilir. Üzerine beyaz şarap ilave edilerek kaynatılır yarı orana düşen sosa dömi glas sos ve diğer malzemelerde ilave edilerek sos hazır hale gelir.
Kullandığı Yerler; Kahverengi ve gri sote etler de ve fırın etlerin de tercih edilir.

İtalyan Sos
·         60 Gr. Mantar
·         50 Gr. Jambon
·         1 Adet Küçük Soğan
·         10 Cl. Beyaz Şarap
·         1 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
·         1 Çorba Kaşığı Domates Salçası
·         20 Cl. Dömi Glace
Bir tencere içerine ince doğranmış mantar ve soğan yağda kavrulur. Üzerine küp küp kesilmiş janbon eklenir ve beyaz şarap ile kaynatılır. Sos yarılanınca geri kalan malzemeler de ilave edilerek bir taşım daha kaynatılır sos hazır hale gelir.
Kullanıldığı Yerler; Sotelenmiş etler ve sebze yemeklerinde kullanılır.

Sauce Zingara sos
·         25 Cl.Dömi Glas Sos.
·         10 Cl.Salça “Domates”,
·         5 Cl. Mantar Suyu
·         5 Cl. Beyaz Şarap
·         50 Gr. Mantar
·         50 Gr. Jambon
·         50 Gr. Dil
·         30 Gr Türüf Mantarı
Mantarı önceden pişirip soğutun, üzerine türüf mantarını küçük küpler halinde doğranmış jambon ve dili ekleyin. Beyaz şarabı ve mantar suyunu kaynatın. Domates salçası ve dömi glas sosunu ekleyin ve kaynatın kaynamış karışıma hazırlanan diğer malzemeleri de ekleyip bir taşım daha kaynatın sosunuz hazır hale gelecektir.
 Kullanıldığı Yerler; Fırında pişen kırmızı etler ve kümes hayvanları yemeklerinde kullanılır.

Pikant Sos
·         1 Büyük Soğan,
·         10 Cl. Sirke,
·         50 Gr. Kornişon Turşusu
·         20 Cl. Dömi Glas Sos.
·         10 Gr. Tereyağı.
Soğan ince kıyılarak bir tencere de iyice yağda kavrulur ve içerisine sirke konarak kaynatılır. Dömi glas sos eklenir ve bir süre daha kaynatılır. Ocaktan aldığınız sosun içerisine julyen doğranmış kornişon turşusu ilave edilir sosunuz hazır hale gelir.
Kullanıldığı Yerler; Fırın, sote ve ızgara etler de kullanılır.
                                      Diğer Tarifler İçin Tıklayın





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Menü