Fesleğen Pesto Sos
·
50 Gr. Fesleğen
·
50 Gr. Zeytinyağı
·
Bir Fiske Tuz
·
Karabiber
Tüm malzemeleri blenderden geçirip hazır hale
getirebilirsiniz, kolay bir sostur.
Kullanıldığı yerler; Fesleğen pesto sosu, makarna, salatalarda
ve pizzalarda kullanabilirsiniz.
Ballı Hardalı Sos
·
150 Gr. Mayonez
·
2 Yemek Kaşığı Hardal
·
2 Yemek Kaşığı Bal
Tüm malzemeyi karıştırıp soğuk servis edilir.
Kullanıldığı yerler; Çıtır tavuk, kümes hayvanları
yemeklerinde tercih edilir.
Hardal Sos
·
20 Gr. Mayonez
·
10 Gr. Kapari
·
10 Gr. Dereotu
·
10 Gr. Süt
·
Bir Fiske Tuz
·
Karabiber
·
1 Gr. Hardal
Tüm malzemeyi blenderden 2 dakika süre ile geçirilerek
soğuk olarak hazırlanır.
Kullanıldığı yerler; Özellikle Salataların, patates ve
etin yanında kullanılır.
Sezar Sos
·
25 Gr. Mayonez
·
10 Gr. Kapari
·
10 Gr. Dereotu
·
10 Gr. Süt
·
Bir Fiske Tuz
·
Karabiberi
Yaklaşık 1–2 dakika blenderden geçirilir soğuk hazırlanır.
Kullanıldığı yerler; Salatalarda, tavuk kümes hayvanları yemeklerin
de kullanılmaktadır.
Portakal Sos
·
1 Adet Sıkmalık Portakal
·
1/2 Limon
Suyu
·
20 Gr.
Ketçap
·
10 Gr.
Mayonez
·
Bir Fiske
Tuz
·
Karabiber
Portakal ve limon suyunu ketçap, mayonez, tuz ve
karabiberi blenderde yaklaşık1–2 dk karıştırıp soğuk olarak hazırlanır.
Kullanıldığı yerler; Genellikle balık yemeklerinde tercih
edilir.
Domates Sos
·
4 Domates
·
5 Diş Sarımsak
·
1 Tatlı Kaşığı Zeytinyağı
·
1 Tatlı Kaşığı Sirke
Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın diğer
malzemeleri de katıp ocakta pişirin daha sonra blender içine alıp yaklaşık 1 dk
kadar çırpın sosunuz hazır olacaktır.
Kullanıldığı yerler; Salata ve et yemekleri yanında
servis edebileceğiniz gibi, İsteğe bağlı taze kekik ve fesleğen ile de süsleyebilirsiniz.
Ayrıca başkaca sosların hazırlanışında da yardımcı bir sos olacaktır.
Dip Sos
·
1 Su Bardağı Yoğurt
·
1/2 Paket Labne Peyniri
·
1 Adet Taze Soğan
·
1 Adet Sarımsak
·
1’er Tatlı Kaşığı Kekik, Kuru Nane, Kırmızı
Biber
·
Tuz
Tüm malzemeyi ince ince kıyınız ve hepsini iyice karıştırınız.
Kıvamlı bir sos haline gelecektir.
Kullanıldığı yerler; Milföy çubukları, kraker, peynir, cips, köfte ve atıştırmalık
yiyecekler ile kullanılabilir.
Beşamel Sos
·
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
·
2 Yemek Kaşığı Un
·
1,5 Su Bardağı Süt
·
1 Çay Kaşığı Kadar Muskat Rendesi
·
1 Fiske Tuz ve Karabiber
Bir pişme kabının içerisine tereyağını koyalım ve kısık
ateşte tereyağını eritelim. İçine unu ilave edip rengi çok hafif değişine kadar
kavuralım. İçerisine yavaş yavaş sütü ekleyip çırpma işlemini devam ettirelim.
İşlem devam ederken üzerine muskat, karabiber ve tuzu ekleyip iyice karıştıralım.
Beşamel sos kıvam alıncaya kadar kısık ateşte karıştırarak pişme işlemini
gerçekleştirelim.
Kullanıldığı yerler; Fırında yapılan et ve sebze
yemeklerinde tercih edilir.
İspanyol (Espanyol)
Sos
·
3 Kg Küçük Sığır Kemiği
·
300 Gr. Tereyağı
·
150 Gr. Havuç
·
150 Gr. Soğan
·
1 Diş Sarımsak
·
1 Bağ Maydanoz
·
200 Gr. Domates Salçası
·
175 Gr. Un
·
5 Litre Su
Sığır kemiklerini yağda kızartalım ve sonrasın da soğan,
havuç ve unu ilave edelim, karışımın pembeleşme işleme bitene kadar kavuralım.
Kavrulan malzemelerin üzerine salça ve 5 litre suyumuzu ilave edelim ve
maydanoz ile sarımsağı ekleyerek yaklaşık 4–5 saat daha kaynatalım. Sos pişme
işlemini tamamladıktan sonra son olarak süzgeçten geçirelim.
Kullanıldığı yerler; İspanyol sos genelde et yemekleri
için kullanılır. Ayrıca başkaca sosların hazırlanmasında yardımcı bir sostur.
Kıvamı ve lezzeti ile mutfakların vazgeçilmez sosları arasında girer.
Velute Sos
·
500 Ml Tavuk Stok(Tavuk Suyu)
·
1 Yemek Kaşığı Un
·
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
·
1 Fiske Tuz
·
Beyaz Pırasa Kısımları
·
Soğan
Baharat Torbası;
·
3–4 Dal Maydanoz Sapı
·
1 Adet Defne Yaprağı
·
2 Dal Taze Kekik
·
4–5 Adet Tane Karabiber
·
1 Diş Sarımsak
Kullanıldığı yerler; Velute sos ağırlıklı beyaz etlerin
yanında kullanılmaktadır.
Velute sosu hafif olduğu için beyaz etler ve ayrıca
sebzeler ile güzel bir uyum için de servis edilebilmektedir.
Hollandez sosu
·
3 Adet Yumurta Sarısı
·
125 Gr. Tereyağı
·
1 Yemek Kaşığı Limon Suyu
·
2 Yemek Kaşığı Soğuk Su
·
1 Çay Kaşığı Tuz
·
1 Çay Kaşığının Ucuyla Yeni Çekilmiş Tane Karabiber
Tereyağını bir kap içerisine alarak kısık ateşte
köpürmeden eritin ve üstüne çıkan beyaz köpükleri bir kaşık yardımı ile alın.
Erittiğiniz tereyağını süzgeçten geçirerek ılık olarak bekletin. Bir kase içerisine
yumurta sarılarını, limon ve soğuk suyu koyun. Çırpma teli ile yumurtaları aynı
yönde olacak şekilde çırpın. Bir hafif sıcaklıkta ki su kapının içerisine
kaseyi oturtup ben mari olarak yaklaşık 2 ya da 3 dakika kadar çırpmaya devam
edin. Yumurtalar krema kıvamına gelince tezgah üzerine aldığınız karışıma
tereyağını yedirin sosunuz hazır olacaktır.
Kullanıldığı yerler; Hollandez sos ağırlıklı et ve
sebzelere de kullanılmaktadır.
Dömi Glas Sos
·
1/2 Litre İspanyol Sos;
·
1/2 Litre Et Suyu.
Bir tencere içerisine sosu ve et suyunu karıştırıp ölçü
yarıya inene kadar kaynatın. Koyu kıvamda servis edilen dömi glas sosunu
soğutup buzdolabında muhafaza ediniz. Servis ya da kullanım alanlarına göre
ısıtıp kullanabilirsiniz.
Kullanıldığı yerler; Steak etler ve diğer koyu renkli
etler de kullanılır.
Mader Sos
·
1/2 Litre Dömi Glas Sos,
·
5 Cl. Mader Şarabı
·
15 Gr. Tereyağı
Dömi glas sos ve mader şarabı bir pişme kabında ısıtılır,
ocaktan alınan sosun içerisine tereyağı ilave edilerek sos hazırlanmış olur.
Kullanıldığı yerler; Mader sos en geniş kullanım alanına
sahip bir sostur. Izgaralar, kaz ciğeri, kümes hayvanları, kırmızı etler ve
poşe yumurta da tercih edilir.
·
10 Gr. Tereyağı
·
5–6 Adet Tane Karabiber
·
1 Küçük Soğan
·
10 Cl Kırmızı Bordo Şarabı
·
Bir Fiske
Kimyon
·
30 Cl. Dömi Glas Sos.
Bir tencere içerisine incecik doğranan soğan tereyağı ile
kavrulur. Soğanlar iyice ölünce üzerine karabiber taneleri, bir fiske kimyon
eklenir ve şarapla birleştirilerek pişme işlemi devam eder. Sos tencere de yarı
kıvama gelince dömi glas sosuda eklenip hazır hale getirilir.
Kullanıldığı Yerler; Kahverengi ve gri sote etler de
tercih edilir.
Şasör Sos
·
100 Gr. Mantar
·
20 Cl. Dömi Glas Sos
·
10 Cl. Kadar Beyaz Şarap
·
1 Tatlı Kaşığı Salça “Domates”
·
25 Gr. Sıvı Yağı
·
15 Gr. Tereyağı
Bir tencere içerisin de ince doğranmış mantar sıvı yağda
pişirilir. Üzerine beyaz şarap ilave edilerek kaynatılır yarı orana düşen sosa
dömi glas sos ve diğer malzemelerde ilave edilerek sos hazır hale gelir.
Kullandığı Yerler; Kahverengi ve gri sote etler de ve
fırın etlerin de tercih edilir.
İtalyan Sos
·
60 Gr. Mantar
·
50 Gr. Jambon
·
1 Adet Küçük Soğan
·
10 Cl. Beyaz Şarap
·
1 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
·
1 Çorba Kaşığı Domates Salçası
·
20 Cl. Dömi Glace
Bir tencere içerine ince doğranmış mantar ve soğan yağda
kavrulur. Üzerine küp küp kesilmiş janbon eklenir ve beyaz şarap ile
kaynatılır. Sos yarılanınca geri kalan malzemeler de ilave edilerek bir taşım
daha kaynatılır sos hazır hale gelir.
Kullanıldığı Yerler; Sotelenmiş etler ve sebze
yemeklerinde kullanılır.
Sauce Zingara sos
·
25 Cl.Dömi Glas Sos.
·
10 Cl.Salça “Domates”,
·
5 Cl. Mantar Suyu
·
5 Cl. Beyaz Şarap
·
50 Gr. Mantar
·
50 Gr. Jambon
·
50 Gr. Dil
·
30 Gr Türüf Mantarı
Mantarı önceden pişirip soğutun, üzerine türüf mantarını
küçük küpler halinde doğranmış jambon ve dili ekleyin. Beyaz şarabı ve mantar
suyunu kaynatın. Domates salçası ve dömi glas sosunu ekleyin ve kaynatın
kaynamış karışıma hazırlanan diğer malzemeleri de ekleyip bir taşım daha
kaynatın sosunuz hazır hale gelecektir.
Kullanıldığı
Yerler; Fırında pişen kırmızı etler ve kümes hayvanları yemeklerinde
kullanılır.
Pikant Sos
·
1 Büyük Soğan,
·
10 Cl. Sirke,
·
50 Gr. Kornişon Turşusu
·
20 Cl. Dömi Glas Sos.
·
10 Gr. Tereyağı.
Soğan ince kıyılarak bir tencere de iyice yağda kavrulur
ve içerisine sirke konarak kaynatılır. Dömi glas sos eklenir ve bir süre daha
kaynatılır. Ocaktan aldığınız sosun içerisine julyen doğranmış kornişon turşusu
ilave edilir sosunuz hazır hale gelir.
Kullanıldığı Yerler; Fırın, sote ve ızgara etler de
kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder