B Vitamini Hakkında Neler Biliyoruz? - Pınar'ın İzlenimleri

GÜMDEMDEKİLER

Translate

26 Temmuz 2019 Cuma

B Vitamini Hakkında Neler Biliyoruz?



B vitamini genel olarak B grubu vitaminleri ile bir arada toplanan B1, B2, B3, B5, B6, B10, B11 ve B12 vitaminleri şeklinde doğa da besin maddelerin de bulunurlar. Peki, B vitamin grubu görevleri ve bulundukları gıdalar hangileridir, B Vitamini eksikliğinden kaynaklanan sorunlar nelerdir?

B Grubu Vitaminlerinin Görevi Nedir?

B vitamin grubu merkezi sinir sistemini koruyan, kırmızı kan hücrelerini artıran vitaminlerdendir. Özellikle bağışıklık sistemini ve beynin görevlerini düzgün biçimde işleyebilmesi için gerekli vitaminlerdir.

B Grubu Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur?

·         B1 Vitamini
Ay Çekirdeği, Ceviz, Yer Fıstığı, Fındık, Badem, Enginar, Sarımsak, Kestane, Şam Fıstığı, Buğday, Yürek, Fasulye, Susam, , Nohut,  Bira Mayası, Maydanoz, Bezelye, Mercimek, Karnabahar.
·         B2 Vitamini
Balık, Karaciğer, Süt, Kırmızı Et, Soya Fasulyesi, Yumurta, Ispanak, Mantar, Bira, Yeşil Yapraklı Bitkiler, Kuru Baklagiller, Domates, Böbrek, Ekmek Mayası, Muz ve Ispanak.
·         B3 Vitamini
Ton Balığı, Somon Balığı, Kuzu Eti ve Sığır, Tavuk, Hindi, Kuşkonmaz ve Buğday.
·         B5 Vitamini
Yumurta, Kuru Yemişler, Balık, Tavuk, Dana Eti, Karaciğer, Peynir, Fasulye, Kuru Baklagiller Ve Tahıllar, Avokado, Mısır, Patates, Bezelye ve Karnabahar.
·         B6 Vitamini
Balık, Fındık, Şam Fıstığı, Ay Çekirdeği, Sarımsak, Ciğer, Pirinç ve Buğday Kepeği, Susam.
·         B10 Vitamini
Haşlanmış Patates, Yumurta Sarısı, Fıstık, Fındık, Bira Mayası ve Süt Ürünleri.
·         B11 Vitamini
Karaciğer, Kırmızı Et, Ispanak, Böbrek, Marul, Ekmek, Yumurta, Portakal Ve Muz.
·         B12 Vitamini
Süt, Kefir, Yoğurt, Kırmızı Et, Sakatat, Karides, Tavuk ve Soya Sütü.

B Vitamini Eksikliği Neden Olur

B vitamini eksikliği yaşayan kişilerde sürekli yorgunluk hissi şikayetleri duyulur. Bunun nedeni ise vitamin gruplarından B6 ve B12 eksikliği anemiye “kansızlığa” sebep olmaktadır bu da kişilerin halsiz düşmesine neden olur. B6 ve B 12 vitaminlerinin içerdikleri gıdalardan alınması tırnak, saç ve cilt sağlığını güçlendirmek amacıyla enerjiye dönüştüğünden dolayı beden sağlığı açısından çok önemlidir. Özellikle vejetaryenler ve hamile olan kadınlarda ya da bebek sahibi olmayı hedefleyen kadınlarda bu iki B grubu vitamin ve folik asit eksikliği fazla görülmektedir.
Bu iki B grubu vitaminler B6 ve B12, bedenin oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerine şekil vermektedirler. B6 vitamini, bedende bulunan serotonin ve dopamin hormonlarını ve hücrelerin gelişmesini ve bağışıklık sistemini düzenlerler. Bunun dışında diyabet açısından oldukça önemli rol alan olan glikozun parçalanmasını sağlamaktadırlar.
Özellikle kadınlar ve yaşlılar B6 ve B12 vitamini eksikliği risk grubunda oldukları görülür.
Kadınlar da hamilelik dönemlerin de sıklıkla, yaşlılarda ise vitamin emiliminin artık yavaşlamasından kaynaklanmaktadır.

B Vitamini Eksikliğini Önlemek Neler Tüketmelisiniz?

·         Folat (Folik Asit)
Folik asit, B vitamini familyasının bir üyesidir, hücre bölünmesi ve DNA sentezi süreçlerinde önemli yeri olan bir yere sahiptir. Diğer adları Folat veya B9 vitamini olarak da tabir edilir. Turunçgiller, Kuşkonmaz, Mercimek, Kuru fasulye, Brokoli, Yapraklı yeşillik,  Tahıllı ekmek, Ay çekirdeği, kahvaltılık gevrek ve Avokado gibi besinler de bulunur.

·         B2 -Riboflavin, B3-Nikotinik Asit, B5 -Pantotenik Asit,B7-Biotin ve B1-Tiamin,
·         Avokado
·         Somon balığı
·         Sade ve az yağlı yoğurt
·         Tavuk
·         Yumurta
·         Ay çekirdeği ve ay çiçeği yağı
·         Nohut
·         Pancar yaprağı
·         Tofu

İşlenmiş gıda tüketimi günümüzde, vitamin eksikliğine maruz kalmamıza neden olabiliyor. Bu sebeple vitamin ihtiyaçlarınızı oldukça doğal besinlerden almaya gayret göstermelisiniz.


Sağlıkla İlgili Tüm Yazılar İçin Tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Menü