B vitamini genel olarak B
grubu vitaminleri ile bir arada toplanan B1, B2, B3, B5, B6, B10, B11 ve B12
vitaminleri şeklinde doğa da besin maddelerin de bulunurlar. Peki, B vitamin
grubu görevleri ve bulundukları gıdalar hangileridir, B Vitamini eksikliğinden
kaynaklanan sorunlar nelerdir?
B Grubu Vitaminlerinin Görevi Nedir?
B vitamin grubu merkezi
sinir sistemini koruyan, kırmızı kan hücrelerini artıran vitaminlerdendir.
Özellikle bağışıklık sistemini ve beynin görevlerini düzgün biçimde
işleyebilmesi için gerekli vitaminlerdir.
B Grubu Vitaminler Hangi Besinlerde Bulunur?
·
B1 Vitamini
Ay Çekirdeği, Ceviz, Yer
Fıstığı, Fındık, Badem, Enginar, Sarımsak, Kestane, Şam Fıstığı, Buğday, Yürek,
Fasulye, Susam, , Nohut, Bira Mayası,
Maydanoz, Bezelye, Mercimek, Karnabahar.
·
B2 Vitamini
Balık, Karaciğer, Süt,
Kırmızı Et, Soya Fasulyesi, Yumurta, Ispanak, Mantar, Bira, Yeşil Yapraklı
Bitkiler, Kuru Baklagiller, Domates, Böbrek, Ekmek Mayası, Muz ve Ispanak.
·
B3 Vitamini
Ton Balığı, Somon Balığı,
Kuzu Eti ve Sığır, Tavuk, Hindi, Kuşkonmaz ve Buğday.
·
B5 Vitamini
Yumurta, Kuru Yemişler,
Balık, Tavuk, Dana Eti, Karaciğer, Peynir, Fasulye, Kuru Baklagiller Ve
Tahıllar, Avokado, Mısır, Patates, Bezelye ve Karnabahar.
·
B6 Vitamini
Balık, Fındık, Şam Fıstığı,
Ay Çekirdeği, Sarımsak, Ciğer, Pirinç ve Buğday Kepeği, Susam.
·
B10 Vitamini
Haşlanmış Patates, Yumurta
Sarısı, Fıstık, Fındık, Bira Mayası ve Süt Ürünleri.
·
B11 Vitamini
Karaciğer, Kırmızı Et,
Ispanak, Böbrek, Marul, Ekmek, Yumurta, Portakal Ve Muz.
·
B12 Vitamini
Süt, Kefir, Yoğurt, Kırmızı
Et, Sakatat, Karides, Tavuk ve Soya Sütü.
B Vitamini Eksikliği Neden Olur
B vitamini eksikliği
yaşayan kişilerde sürekli yorgunluk hissi şikayetleri duyulur. Bunun nedeni ise
vitamin gruplarından B6 ve B12 eksikliği anemiye “kansızlığa” sebep olmaktadır
bu da kişilerin halsiz düşmesine neden olur. B6 ve B 12 vitaminlerinin
içerdikleri gıdalardan alınması tırnak, saç ve cilt sağlığını güçlendirmek amacıyla
enerjiye dönüştüğünden dolayı beden sağlığı açısından çok önemlidir. Özellikle
vejetaryenler ve hamile olan kadınlarda ya da bebek sahibi olmayı hedefleyen
kadınlarda bu iki B grubu vitamin ve folik asit eksikliği fazla görülmektedir.
Bu iki B grubu vitaminler B6
ve B12, bedenin oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerine şekil vermektedirler.
B6 vitamini, bedende bulunan serotonin ve dopamin hormonlarını ve hücrelerin
gelişmesini ve bağışıklık sistemini düzenlerler. Bunun dışında diyabet
açısından oldukça önemli rol alan olan glikozun parçalanmasını sağlamaktadırlar.
Özellikle
kadınlar ve yaşlılar B6 ve B12 vitamini eksikliği risk grubunda oldukları
görülür.
Kadınlar da
hamilelik dönemlerin de sıklıkla, yaşlılarda ise vitamin emiliminin artık
yavaşlamasından kaynaklanmaktadır.
B Vitamini Eksikliğini Önlemek Neler Tüketmelisiniz?
·
Folat (Folik
Asit)
Folik asit, B vitamini
familyasının bir üyesidir, hücre bölünmesi ve DNA sentezi süreçlerinde önemli
yeri olan bir yere sahiptir. Diğer adları Folat veya B9 vitamini olarak da
tabir edilir. Turunçgiller, Kuşkonmaz, Mercimek, Kuru fasulye, Brokoli,
Yapraklı yeşillik, Tahıllı ekmek, Ay çekirdeği,
kahvaltılık gevrek ve Avokado gibi besinler de bulunur.
·
B2 -Riboflavin, B3-Nikotinik
Asit, B5 -Pantotenik Asit,B7-Biotin ve B1-Tiamin,
·
Avokado
·
Somon balığı
·
Sade ve az yağlı yoğurt
·
Tavuk
·
Yumurta
·
Ay çekirdeği ve
ay çiçeği yağı
·
Nohut
·
Pancar yaprağı
·
Tofu
İşlenmiş gıda tüketimi günümüzde,
vitamin eksikliğine maruz kalmamıza neden olabiliyor. Bu sebeple vitamin
ihtiyaçlarınızı oldukça doğal besinlerden almaya gayret göstermelisiniz.
Sağlıkla İlgili Tüm Yazılar İçin Tıklayınız
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder