Tencere yemekleri
yelpazesine giren lezzetler arasına pizza ilave edebilirsiniz. Özellikle merak
edip yapan olmuşmu dur? diye araştırdım. Ben biraz geride kalmışım ancak evet
yapanlar olmuş. Hiç tariflerine bakmadım kendi damak tadıma güvenip, az biraz
yurt dışın da ve için de çokça pizza deneyimi olan biri olarak sizlere kendi
klavyemden tarifini sunacağım.
Özellikle evde fırını olmayan,
bozulan ya da birden çok fazla pizza yapmak isteyenler için hem fırın da hem de
tencerelerinizde eş zamanlı hazırlayıp tereddüt etmeden yapabileceğiniz bir
tarif.
4–6 Kişilik
Hamuru İçin Malzemeler
·
1 Paket kuru maya
·
1 Tutam tuz
·
1 çay kaşığı toz
şeker
·
250 Ml ılık su
·
Alabildiğince un
Sosu İçin Malzemeler
·
3 yemek kaşığı
salça
·
1 Tutam tuz
·
1 Yemek Kaşığı
kekik
·
1 büyük diş
sarımsak
·
İsteğe göre 1 çay
kaşığı karabiber
·
Az miktar su
·
“Bazıları ketçap
ta ilave eder, ancak ben önermiyorum. Kişinin damak tadına uyarsa ilave
edebilirsiniz.”
Üzeri İçin Malzemeler
Pizza her türlü malzemeyi
kabul eden çeşitlilik gösteren bir yiyecektir. Ancak sizler ister sevdiğiniz
ürünleri isterseniz de eviniz de o an olan malzemeler ile
şekillendirebilirsiniz.
Bura da biber severlere
bir önerim pizza tencere de pişeceği için biber koyarsanız ya çok ince doğrayın
ya da başka bir yerde az kavurup pizzaya öyle ilave edin. Ağzı kapalı da olsa üstte pek istenilen kıvamda
pişmeyecektir.
Gelelim benim eklediğim
malzemelere
·
8 adet tombik
sosis
·
250 Gr ince
dilimlenmiş salam
·
250 Gr
rendelenmiş kaşar peyniri
·
Siyah dilim
zeytin
·
2 adet büyük boy
çok ince dilimlenmiş domates
·
İsteğe bağlı “sucuk,
jambon, mısır, kavanoz mantar, mozzarella, biber v.s şarküteri ürünleri”
Tencere de Pizza Yapılışı
Öncelikle bir kabın içine 250
Ml ılık suyu, kuru mayayı, tuz ve şekeri ilave edin. Mayayı eritip üzerine un ilave
ederek hamur kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Hamurun tertemiz
pürüzsüz olduğuna kanaat getirene kadar yoğurma işlemini sonlandırın. Üzerini
örtüp fazla mayalanmasını beklemeden kenara alın.
Not :”Hamuru çok
mayalarsanız hamur piştiğin de ekmek gibi yoğunlaşır. Pizza hamuru ince olur ve
hamur hamur olmamalıdır, özellikle buna dikkat edin”.
Başka bir kabın içine salça,
kekik, rendelenmiş sarımsak, tuz, salçanın kalınlığı almak için çok az su ve
karabiberi”arzuya göre” ilave edip iyice karıştırın. Ketçap koymadığımı yazdım;
sebebine gelince şekersi tadı ve değişik formu ile sosun tadını
değiştirmektedir ancak yok ben seviyorum diyorsanız bu size kalmış ilave
edebilirsiniz.
Orta boy yayvan çok derin
olmayan tencerelerinizin tabanına margarin sürün. Aynı kek hazırlarken
yaptığınız gibi. Sonra hamurları 4 adet tencereye yetecek kadar yani 4 adet hamur
şeklin de ayırın. Ayırdığınız hamurlardan birini tencerenizin tabanına eliniz
ile yayın gördüğünüz üzere hamur ince olacaktır.
Üzerine salça sosunu ve malzemelerini
göz zevkinize göre serpiştirin rendelenmiş kaşar peynirini ve domatesi en üst sıralara
ekleyin. 4 tencereyi de bu şekilde hazırladıktan sonra çok kısık ateşte tencere
kapaklarını hava almayacak şekilde kapatın. Delikli kapaklarınız varsa
deliklerini peçete ile kapatabilirsiniz.
Takribi 10 -15 dk
pizzalarınız pişmiş olacaktır. Siz yine de arada kontrol edin ve bir çatal ile
hamura batırın. Zaten hamur hem ince ve kolay pişeceği için çatalda hamur izi
görmediğinizde ocaktan alın.
Pizzalarınızı kolaylıkla
tencereden alabilirsiniz tabana yapışmayacaktır. Servis tabağı ya da varsa
tahta tabanlı sunum tabağına alıp pizza dilimi şeklinde kesin.
Hazırladığınız pizzalarınızın
muhteşem kıvamı ile dışarı da yediklerinizden farkı olmadığını göreceksiniz.
Şimdiden Afiyet Osun…
En iyi düdüklü tencere tavsiyeleri için tıklayın : en iyi düdüklü tencere
YanıtlaSil