ADET (REGL)GECİKMESİ NEDEN OLUR - Pınar'ın İzlenimleri

GÜMDEMDEKİLER

Translate

2 Nisan 2019 Salı

ADET (REGL)GECİKMESİ NEDEN OLUR


Genel olarak gebelik belirtisi izlenimi verir ancak görülen adet gecikmesi farklı nedenlerden de kaynaklanabiliyor olabilir. Konu ile ilgili Uzman jinekologların tespitine göre, adet gecikmesinin 3 ay devam etmesinin normal olmadığını belirtmektedirler. Peki, adet gecikmesinin nedenleri ne olabilir?

Adet Gecikmesi

Dünden bugüne kadar birçok kadın adet gecikmesi sebebi ile zor anlar yaşayabiliyor. Hem ruhsal hem de fiziksel dengeyi bozan adet gecikmesi, sadece kişinin kendisini değil, çevresindekilerin de hayatını kaosa çevirebiliyor.  Normal adet döngüsü olan bir kadında döngü süreci 21–35 gün arasında değişmektedir. Ancak bu sürecin normalde olduğu gibi devam etmemesi ve uzaması kadınları ‘hamilelik’ stresine sokabilir. Ancak bilinmedir ki her gecikme, hamilelik belirtisi değildir. Adet gecikmesinin nedenleri kişilere göre farklılık gösterir. İşte bu sebeple, adet gecikmesinin başlıca nedenlerini ele alabiliriz.


Stres 

Adet gecikmesine yol açan en büyük etkenlerden biride strestir. Stres, aynı zamanda adet gecikmesine sebep olduğu gibi birçok sağlık sorununu da tetikleyebilir. Yoğun ve aşırı gergin dönemlerde vücut yumurtlamayı sağlayan hormonu azaltmaktadır, yumurtlama olmadığında doğal olarak adet de gecikir.

Kadınların en büyük kabuslarından biride kilo almaktır. Her sağlıklı insanın almaması gereken fazladan yağlar birçok hastalığa da sebep olmaktadırlar. Bu nedenle Kilo almak ya da kilo vermek, vücut kitle indeksi; adet (regl) gecikmesine de sebep olabilir. Özellikle “anoreksia ve bulimia”  bu hastalıklar psikiyatrik rahatsızlıktan kaynaklanan yememe ya da yeme bozukluğu hastalıklarıdırlar ve adet gecikmesi kaçınılmaz hale getirirler. Vücut kitle indeksinin 18’in altında olduğu görülen kişilerin, ani kilo değişikliği yaşaması adet (regl) de gecikme yaşayabilirler.

Hastalık 

İnsan bedenin de meydana gelen en ufak bir hastalık hali, vücudun tümünü etkilemektedir. Bununla birlikte adet dönemi sürecine girmeden döngüsel dönemde yumurtlamanın gecikmesine neden olabilirler. Yumurtlamanın gecikmesi sebebi ile de adet de gecikebilir. Örneğin birkaç gün veya hafta önce yakalandığınız grip, adetinizin gecikmesine yol açabilmektedir. 

İlaç Kullanımı 

Her ilacın kullanım kılavuzunda sıkça belirtilen konulardan biride adet gecikmesine bağlı olan yan etkiler yazılmasıdır. Gerçekten de Kullanılan ilaçlar, adet dengesini bozabilir. Aynı zaman da, birlikte yeni bir ilaca başlamak, mevcut olan ilacın dozunu değiştirmek, adet gecikmesine yol açabilmektedir. Özellikle vurgulamak gerekir ki doğum kontrol hapları, kortikosteroidler, antidepresanlar ve kemoterapide kullanılan ilaçlar  düzensizliğe neden olan ilaçlar arasında yer almaktadırlar. 

Yaş

Her şeyin bir başlangıcı olduğu gibi bir bitiş süresi de vardır. Adet dönemini yaşayan her kadın bir gün bu döngü içerisine girecektir. Yaş ilerlemesine bağlı olarak menopoz dönemine doğru gidilen yolda, menopozdan önceki ilk zamanlar adet düzeniniz bozulabilir. Sebebi ise ovulasyon yavaş yavaş kapanmaya başlar.

Bir diğer yandan yeni adet görmeye başlamış genç kızlarda da birkaç yıl düzensizlikler görülebilmektedir, bu gecikmeler zamanla düzelecektir.

Polikistik Over Sendromu

Maalesef bazen istemediğimiz durumlar ile karşı karşıya kalabiliriz bu durumlardan biride vücudumuzda oluşan bir takım kistlerdir. Bu kitseler den biride kadınlarda bulunan Polikistik over sendromu (yumurtalıklarda kistler) adı verilen kistlerdir. Bu kistler tiroit bozuklukları ve adet düzensizliklerine yol açabilirler.


Hamilelik

Kadınların adet gününün geçmesin de aklına getirdiği ilk neden gebeliktir. Doğal olarak bu fikre kapılmanın nedeni ise yumurtlama evresinde olan yumurtanın artık Embriyo sürecine girmesi ile ele alınır. Hormonsal değişim ve rahim içinde ki değişimler adet kanamalarının önüne geçmektedir. Ancak istisnai durumlarda bazı hamile kadınların belirli süre aylık rutinde kanama geçirdiği de görülür. Bu durumda tedbir için doktorunuza başvurabilirsiniz. Bu gelip geçici, korkulacak bir sebebi olmayan durumda olabilir, başka nedenlerde. Tanı ile gebeliğinizin kaliteli geçmesini ruhsal ve fizyolojik durumlarınızı ele alabilirsiniz.

Adet (Regl) Gecikmesinin Tanı Ve Tedavi Yöntemi

Adet gecikmeleri ya da düzensizliklerin de tanı, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından ultrasonografi yöntemi ve muayene ile konulmaktadır. Yapılan ayrıntılı hormon profili analizi de tanının en önemli parçasını oluşturmaktadır. Ancak bazı hormon metabolizması bozukluklarında doktor tarafından birtakım ilave tahlillere ve testlere başvurabilmektedir. Bilgisayar tomografi ve röntgen filmi de tanı için gerekli olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Menü