QUARK NEDİR? Çilekli Quark Tart Nasıl Yapılır? - Pınar'ın İzlenimleri

GÜMDEMDEKİLER

Translate

23 Kasım 2019 Cumartesi

QUARK NEDİR? Çilekli Quark Tart Nasıl Yapılır?




Quark, görüntüsü bakımından yoğurda benzetilen ancak yurt dışında özellikle Avrupa ülkelerinde sıkça tüketilen bir peynir çeşididir. Özellikle birçok tatlı çeşidinde kullanılan quark lezzet açısından katkıda bulunduğu gibi, aynı zamanda sağlıklı bir tüketim ürünüdür.

Quark Nedir?

Quark, peynir mayasından faydalanılarak elde edilen yağsız ya da yağ oranı ayarlanan sütten üretilen taze tüketilen bir peynir çeşididir. Peynirin olgunlaşması zor olduğu için peynir mayası ile yapıldığın da tercihen pastörize süt kullanılır. Ülkemizde henüz bulunmayan bir peynir çeşidi olduğundan tercihen kefirden mayalanarak üretilebilinmektedir.

Quark’ın Faydaları Nelerdir?

Herhangi bir katkı maddesi ile yapılmadan hazırlanan quark besin içeriği bakımından oldukça zengindir ve insan sağlığına faydaları vardır. İçerisinde;

·         Yüksek biyolojik değerli protein,
·         Kalsiyum,
·         Fosfor
·         B12 vitamini

Kaynağı olan bir süt ürünüdür ve ayrıca ince bağırsakta etkili olmakta olan yararlı bakterileri içermektedir.
Piyasada mevcut olan tatlandırıcılı ya da ekstra katkı maddeleri ile özelliğini kaybedebilmektedir. O sebeple tercih sebebi tamamen doğal olan şekilde tüketilmesidir.

Quark peyniri içerisinde ki bakteriler bakımından ince bağırsakta laktozu parçalamakta ve üretmiş olduğu laktik asit ile vücutta ki kötü bakterilerin yok edilmesinde yardımcıdır. Mevcut bakterileri bakımından K vitaminin üretilmesine de yardımcı olmaktadır.

Quark'ın Peynirden Farkı
Quark peynirinde kalsiyum neredeyse çözünmüş halde bulunmaktadır. Bilinen peynirlerin aksine kazeinin dışında peynir suyu proteini de içermektedir. Bu da quark peynirinin en önemli farkıdır.

Quark Peyniri Nasıl Yapılır?

Özellikle ülkemizde satışı pek bulunmayan ancak mevcut bazı markaların da oldukça pahalı olmasından dolayı evde kendiniz de bu peyniri yapabilirsiniz. Birçok pastane ürünlerinde tartlar da, pastalar da v.b ürünlerin hazırlanışında oldukça etkili bir kullanım peyniri olmasıyla enfes lezzetli ve protein içerikli ürünler hazırlayabilirsiniz.

Quark Peyniri Malzemeleri

·         2 Litre kefir
·         Derin süzgeç
·         Peynir süzmek için bir tülbent
·         Kırılmaz cam borcam
·         Derince bir tencere

Quark Peyniri’nin Yapılışı

Derin kırılmaz cam borcam'ın içerisine 2 lt kefiri boşaltınız.
Daha önceden ısıttığınız 100 derecelik fırına koyunuz ve 1 saat kadar bekletiniz. Fırından aldığınız peynirin kesiği olarak kullanılacak kısmın suyundan ayrıldığını göreceksiniz.

Derin bir tencerenin içerisine süzgeci yerleştiriniz ve üzerine tülbenti seriniz kaymamasına dikkat ediniz. 
Borcam içinde bulunan peynirden ayrılan suyu tülbente dökünüz. 
Daha sonra suyundan ayrılan peyniri de tülbente döküp iyice sıkınız ve suya değmeyecek şekilde 2 ya da 3 saat kadar bekletiniz. 
Tamamen süzülen peyniri son kez tülbentte sıkarak buzdolabında saklayarak 5 maksimum 6 gün içerinde tüketebilirsiniz.

Çilekli Quark Tart Nasıl Yapılır?

Quark peyniri hakkında bilgi verdikten sonra özellikle yurt dışında Avrupa ülkelerinde satışı bulunan ancak evlerimiz de de kefir ile hazırlayabileceğimiz bu peynir ile çilekli enfes bir quark tartı tarifi yapabiliriz.

Malzemeler
·         200 Gr yumuşak margarin
·         200 Gr için toz şeker
·         3 adet yumurta
·         100 Gr quark peyniri
·         1 paket vanilya
·         200 Gr hazır mayalı un
·         1 çorba tabağı çilek
·         Üzeri için 25 Gr toz şeker

Yapılışı

Derin bir tas içerine dışarıda yumuşayan margarini, toz şekerini ve vanilyayı krema kıvamına gelinceye kadar çırpma teli ya da mikserle çırpın.

3 adet yumurtayı malzemelerin içerisine teker teker yedirerek ekleyin ve çırpmaya devam edin.

Çırpmaya devam edilen malzemelerin içerisine unu da yavaşça ilave edip hamuru oluşturun.

Yayvan ve derince bir kek kalıbına hamuru dökün ve üzerine dilimlenen çilekleri dizin en son toz şekerini serpin ve önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında yaklaşık 40–50 dk kadar pişirin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Menü