Quark, görüntüsü bakımından
yoğurda benzetilen ancak yurt dışında özellikle Avrupa ülkelerinde sıkça
tüketilen bir peynir çeşididir. Özellikle birçok tatlı çeşidinde kullanılan quark
lezzet açısından katkıda bulunduğu gibi, aynı zamanda sağlıklı bir tüketim
ürünüdür.
Quark Nedir?
Quark, peynir mayasından
faydalanılarak elde edilen yağsız ya da yağ oranı ayarlanan sütten üretilen
taze tüketilen bir peynir çeşididir. Peynirin olgunlaşması zor olduğu için
peynir mayası ile yapıldığın da tercihen pastörize süt kullanılır. Ülkemizde
henüz bulunmayan bir peynir çeşidi olduğundan tercihen kefirden mayalanarak
üretilebilinmektedir.
Quark’ın Faydaları Nelerdir?
Herhangi bir katkı maddesi ile
yapılmadan hazırlanan quark besin içeriği bakımından oldukça zengindir ve insan
sağlığına faydaları vardır. İçerisinde;
·
Yüksek biyolojik değerli
protein,
·
Kalsiyum,
·
Fosfor
·
B12 vitamini
Kaynağı olan bir süt ürünüdür ve ayrıca ince
bağırsakta etkili olmakta olan yararlı bakterileri içermektedir.
Piyasada mevcut olan
tatlandırıcılı ya da ekstra katkı maddeleri ile özelliğini kaybedebilmektedir.
O sebeple tercih sebebi tamamen doğal olan şekilde tüketilmesidir.
Quark peyniri içerisinde ki
bakteriler bakımından ince bağırsakta laktozu parçalamakta ve üretmiş olduğu
laktik asit ile vücutta ki kötü bakterilerin yok edilmesinde yardımcıdır.
Mevcut bakterileri bakımından K vitaminin üretilmesine de yardımcı olmaktadır.
Quark'ın Peynirden Farkı
Quark peynirinde kalsiyum neredeyse
çözünmüş halde bulunmaktadır. Bilinen peynirlerin aksine kazeinin dışında
peynir suyu proteini de içermektedir. Bu da quark peynirinin en önemli farkıdır.
Quark Peyniri
Nasıl Yapılır?
Özellikle ülkemizde satışı pek bulunmayan ancak mevcut
bazı markaların da oldukça pahalı olmasından dolayı evde kendiniz de bu peyniri
yapabilirsiniz. Birçok pastane ürünlerinde tartlar da, pastalar da v.b
ürünlerin hazırlanışında oldukça etkili bir kullanım peyniri olmasıyla enfes
lezzetli ve protein içerikli ürünler hazırlayabilirsiniz.
Quark Peyniri Malzemeleri
·
2 Litre kefir
·
Derin süzgeç
·
Peynir süzmek için bir tülbent
·
Kırılmaz cam borcam
·
Derince bir tencere
Quark Peyniri’nin
Yapılışı
Derin kırılmaz cam borcam'ın içerisine 2 lt kefiri boşaltınız.
Daha önceden ısıttığınız 100 derecelik fırına koyunuz ve 1 saat kadar bekletiniz.
Fırından aldığınız peynirin kesiği olarak kullanılacak kısmın suyundan
ayrıldığını göreceksiniz.
Derin bir tencerenin içerisine süzgeci yerleştiriniz ve
üzerine tülbenti seriniz kaymamasına dikkat ediniz.
Borcam içinde bulunan
peynirden ayrılan suyu tülbente dökünüz.
Daha sonra suyundan ayrılan peyniri de
tülbente döküp iyice sıkınız ve suya değmeyecek şekilde 2 ya da 3 saat kadar
bekletiniz.
Tamamen süzülen peyniri son kez tülbentte sıkarak buzdolabında
saklayarak 5 maksimum 6 gün içerinde tüketebilirsiniz.
Çilekli Quark Tart
Nasıl Yapılır?
Quark peyniri hakkında bilgi verdikten sonra özellikle
yurt dışında Avrupa ülkelerinde satışı bulunan ancak evlerimiz de de kefir ile
hazırlayabileceğimiz bu peynir ile çilekli enfes bir quark tartı tarifi
yapabiliriz.
Malzemeler
·
200 Gr yumuşak margarin
·
200 Gr için toz şeker
·
3 adet yumurta
·
100 Gr quark peyniri
·
1 paket vanilya
·
200 Gr hazır mayalı un
·
1 çorba tabağı çilek
·
Üzeri için 25 Gr toz şeker
Yapılışı
Derin bir tas içerine dışarıda yumuşayan margarini, toz şekerini
ve vanilyayı krema kıvamına gelinceye kadar çırpma teli ya da mikserle çırpın.
3 adet yumurtayı malzemelerin içerisine teker teker
yedirerek ekleyin ve çırpmaya devam edin.
Çırpmaya devam edilen malzemelerin içerisine unu da
yavaşça ilave edip hamuru oluşturun.
Yayvan ve derince bir kek kalıbına hamuru dökün ve
üzerine dilimlenen çilekleri dizin en son toz şekerini serpin ve önceden
ısıtılmış 160 derecelik fırında yaklaşık 40–50 dk kadar pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder