Elde Sinir Sıkışması “Karpal Tünel Sendromu “ - Pınar'ın İzlenimleri

GÜMDEMDEKİLER

Translate

19 Haziran 2019 Çarşamba

Elde Sinir Sıkışması “Karpal Tünel Sendromu “


el

Genellikle birçok kişide görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle bazı meslek gruplarında sıklıkla kendini göstermektedir. Ellerde meydana gelen bu sinir sıkışmasına Tıp dilin de “Karpal Tünel Sendromu” adı verilmektedir. El parmakların da his ve harekete etkisi olan Median Sinir’in el bileği bölümün de sıkışması nedeniyle bu rahatsızlık oluşmaktadır.

Median sinir’in bulunduğu kısım el bileğinin içyapısında ki 9 tendon dadır. Bu tendonların görevi parmak hareketlerini sağlamaktır. Median sinir’in ve 9 tendon'ın geçtiği yer ise karpal tünel adında ki boşluktur. Başlıca görevi başparmak, işaret parmağı, orta parmağın iç yüzünün tamamını ve yüzük parmağının iç yüzünün dış yarı kısmının hissetmesini sağlamaktır. Ayrıca bu parmakların ince hareketleri gerçekleştirmesine de yardımcı olmaktadır. Median Sinirinin karpal tünel içinde uzun süreli basınca maruz kalması nedeni ile karpal tünel sendromu yani elde sinir sıkışmasına neden olmaktadır.

Elde Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir

·         Elde ve parmaklar da uyuşma
·         Hareketsizlik oluşumu
·         Ağrı hissi
·         Parmaklarda şişme ve sertlik oluşması
·         Karıncalanma hissi
·         Omuz ve dirseğe yayılan şiddetli ağrılar
·         Orta parmak, işaret parmak ve başparmakta elektriklenme oluşması

Bunların dışın da elde meydana gelen sinir sıkışması birçok belirti ile de kendini hissettirir. Özellikle en sık gözlenen belirti kişilerin gece yattıklarında ellerinde şişme ve uyuşukluk hissi yaşamalarıdır.

Elde Sinir Sıkışması Neden Olur

·         Hormon değişiminden kaynaklı nedenler
·         Genetik faktörler
·         El bileğinin aşırı oranda kullanımı
·         İlerleyen yaş
·         Başkaca hastalıklar

Karpal Tünel Sendromu özellikle el bileğinin aşırı kullanımı nedeniyle oluşmaktadır. Ayrıca el bileğinin hatalı kullanmak da bu rahatsızlığa neden olmaktadır.

1.El Bileğinin Aşırı Kullanımı;
·         Klavye, Mouse kullanımı
·         Dantel işçiliği
·         Halı kilim dokumacılığı
·         Yük taşımacılığı

Genellikle elleri çok aktif kullanan mesleklerde sıklıkla gözlenmektedir. Günümüzde yoğunlukla kullanılan bilgisayar el bileğinin aşırı kullanılmasına sebep olan 1. etken olarak görülmektedir.

Klavye

2.El Bileğinin Hormonlardan Dolayı Kaynaklanan Değişimler;
Hamile kadınlar da kişinin hareketleri kısıtlanmaktadır. Bu neden ile anne adaylarının ellerinde sinir sıkışması görülebilmektedir.

3.Genetik Faktörler;
Ailesin de bu rahatsızlığı yaşayan bireyler de genetik olarak ortaya çıktığı saptanmıştır.

4.Başkaca Hastalıklar;
Birçok hastalıkta olduğu gibi bu rahatsızlıkta başka nedenler ile de ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan başlıcaları genel de Diyabet, Troid ve Romatizmal hastalıklardır.

5.İlerleyen Yaş ile etkisi;
Özellikle hareket azlığı, sürekli oturmak ve yatmak durumun da kalan yaşlıların ellerini aynı yere dayamaları ve ters hareketleri ile bu hastalığa neden olabilmektedir ya da kendiliğinden oluşabilmektedir.

Hastalığın Tanısı Nasıl Koyulur?

Ellerde sinir sıkışması “Karpal Tünel Sendromubelirtileri olan hastalar mutlaka bir ortopedi doktoruna başvurmalıdır. Kesin tanı koymak için doktorunuz size EMG testi yaptırmaktadır. Bu EMG testi ile kesin tanı konabilmektedir. Çoğu zaman Elektrofizyolojik ve klinik saptanmış bulgular ile tanı konması yeterli olsa da, bazı durumlar da ise manyetik rezonans görüntüleme istenebilmektedir.

Elde Sinir Sıkışması Tedavi Yöntemi

Karpal Tünel Sendromu yaşayan kişilerin tedavisin de öncelikle doktor tarafından verilen egzersizler yapılmaktadır. Bu egzersizler tendonların gevşemesine yardımcı olmaktadır.

El hareketlerinin aşırı kullanılmaması tavsiye edilir ve bileklerin dinlenmesi önerilir. Bunun dışın da geceleri yatarken bilek ateli kullanmak ve antienflamatuar ilaç tedavisi ile sinir sıkışmasına neden olan hareket azlığı ve ağrıların hafiflemesine neden olmaktadır.

Hastalığın en kesin tedavi yöntemi ise cerrahi işlemdir. Cerrahi tedavi de Median sinir üzerinde bulunan transvers ligamanı kesmek sinir üzerindeki basıncı azaltarak ve siniri serbest bırakmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Menü