Memleketin mutfağından
damaklarımız da hoş bir lezzet katacak, Şanlıurfa yöresine has olan şıllık
tatlısı; incecik akıtılan krep hamurundan yapılır ve şerbetlenerek hazır hale
gelir. Yapımı biraz zaman alsa da misafirleriniz için muhteşem bir sunumla şık
bir tatlı ikramında bulunabilirsiniz. Adı birçok kişi tarafından yadırgansa da
Osmanlı döneminde tatlının dağınık görüntüsü dansöz misali adlandırılır ve asıl
ismi şıllık olarak kalır. Peki, bu Osmanlı dönemine kadar uzanan Şanlıurfa’nın
geleneksel tatlısı şıllık nasıl yapılır?
Şıllık Tatlısı Nasıl Yapılır?
Malzemeler Krep İçin (4 kişilik)
·
1.5 su bardağı 200
Ml süt
·
1 su bardağı 100
Gr un
·
150 gram ceviz
·
1⁄4 çay kaşığı tuz
·
1⁄4 çay kaşığı kabartma tozu
Şerbet İçin
*4 veya 5 yemek kaşığı
sade tereyağı
* 1⁄2 su bardağı su
* 1⁄4 su bardağı
şeker
Şıllık Tatlısının Yapılışı
Krep için tüm malzemeleri
derin bir kap içine alın ve çırparak hamuru hazırlayın. Krep hamuru oldukça
akışkan bir hamurdur ve malzemelerin ölçüleri de buna göre verilmiştir.
Hazırlanan hamurun üzerini
kapatarak 8 ya da 10 saat kadar oda sıcaklığında dinlendirin.
Dinlenen hamurun artık
krep olma zamanı gelmiştir. Bir tava içine çok az miktarda yağ akıtın ve tüm
tavaya işlemesine dikkat edin, tavanın teflon olması size yetecektir. Ayrıca
yağlama işlemini bir defaya mahsus yapmanız yeterli olacaktır. Kızan tavaya göz
kararı krep hamurunu akıtın ve tüm tavaya eşit oranda yayılmasını sağlayın. Üzerinde
ki hamur ıslak rengini kaybeder etmez diğer tarafına çevirin ve bir süre daha bekletip,
ocaktan alın. Tüm hamuru bu işlem ile bitirdikten sonra kreplerin soğumasını
bekleyin.
Bir tencere içerisinde şeker
ve suyu karıştırıp kaynatın, tereyağını da başka kapta eritip şerbet içine katın.
Cevizleri havanda ya da rondo da parçalayıp hazır hale getirin.
Şıllık tatlısını iki halde
yapabilir ya da yaratıcılığınızı kullanıp başka sunumlarda hazırlayabilirsiniz.
Size vereceğim iki öneri ise şöyledir;
1.Yöntem
Hazırlanan krep hamurlarını
kendi boyutun da bir derin tepsi içine aralarına kırılmış cevizleri serperek üstüste
dizin. En üst kısmını öncelikle boş bırakın daha sonra havuç ya da baklava
dilimleri halinde kesin ve üzerine şerbet dökün, üzerini de ılındıktan sonra
süsleyin ve ılık olarak servis edin.
2.Yöntem
Hazırlanan krep
hamurlarının tek tek içine ceviz serpin, sıkma şeklin de rulo yapın, istenilen
ebatlarda kesin ve bir kap içine ruloları dizin. üzerine şerbet döküp ılık
şekilde servis yapın.
Afiyet olsun.
Diğer Yemek Tarifleri İçin Tıklayınız
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder