ŞILLIK TATLISI - Pınar'ın İzlenimleri

GÜMDEMDEKİLER

Translate

11 Nisan 2019 Perşembe

ŞILLIK TATLISI


şıllık tatlısı

Memleketin mutfağından damaklarımız da hoş bir lezzet katacak, Şanlıurfa yöresine has olan şıllık tatlısı; incecik akıtılan krep hamurundan yapılır ve şerbetlenerek hazır hale gelir. Yapımı biraz zaman alsa da misafirleriniz için muhteşem bir sunumla şık bir tatlı ikramında bulunabilirsiniz. Adı birçok kişi tarafından yadırgansa da Osmanlı döneminde tatlının dağınık görüntüsü dansöz misali adlandırılır ve asıl ismi şıllık olarak kalır. Peki, bu Osmanlı dönemine kadar uzanan Şanlıurfa’nın geleneksel tatlısı şıllık nasıl yapılır?

Şıllık Tatlısı Nasıl Yapılır?

Malzemeler Krep İçin (4 kişilik)
·         1.5 su bardağı 200 Ml süt
·         1 su bardağı 100 Gr un
·         150 gram ceviz
·         1⁄4 çay kaşığı tuz
·         1⁄4 çay kaşığı kabartma tozu

Şerbet İçin

*4 veya 5 yemek kaşığı sade tereyağı
* 1⁄2 su bardağı su
* 1⁄4 su bardağı şeker


Şıllık Tatlısının Yapılışı

Krep için tüm malzemeleri derin bir kap içine alın ve çırparak hamuru hazırlayın. Krep hamuru oldukça akışkan bir hamurdur ve malzemelerin ölçüleri de buna göre verilmiştir.
Hazırlanan hamurun üzerini kapatarak 8 ya da 10 saat kadar oda sıcaklığında dinlendirin.
Dinlenen hamurun artık krep olma zamanı gelmiştir. Bir tava içine çok az miktarda yağ akıtın ve tüm tavaya işlemesine dikkat edin, tavanın teflon olması size yetecektir. Ayrıca yağlama işlemini bir defaya mahsus yapmanız yeterli olacaktır. Kızan tavaya göz kararı krep hamurunu akıtın ve tüm tavaya eşit oranda yayılmasını sağlayın. Üzerinde ki hamur ıslak rengini kaybeder etmez diğer tarafına çevirin ve bir süre daha bekletip, ocaktan alın. Tüm hamuru bu işlem ile bitirdikten sonra kreplerin soğumasını bekleyin.


Bir tencere içerisinde şeker ve suyu karıştırıp kaynatın, tereyağını da başka kapta eritip şerbet içine katın. Cevizleri havanda ya da rondo da parçalayıp hazır hale getirin.

Şıllık tatlısını iki halde yapabilir ya da yaratıcılığınızı kullanıp başka sunumlarda hazırlayabilirsiniz. Size vereceğim iki öneri ise şöyledir;

1.Yöntem

Hazırlanan krep hamurlarını kendi boyutun da bir derin tepsi içine aralarına kırılmış cevizleri serperek üstüste dizin. En üst kısmını öncelikle boş bırakın daha sonra havuç ya da baklava dilimleri halinde kesin ve üzerine şerbet dökün, üzerini de ılındıktan sonra süsleyin ve ılık olarak servis edin.

2.Yöntem

Hazırlanan krep hamurlarının tek tek içine ceviz serpin, sıkma şeklin de rulo yapın, istenilen ebatlarda kesin ve bir kap içine ruloları dizin. üzerine şerbet döküp ılık şekilde servis yapın.
Afiyet olsun.
Diğer Yemek Tarifleri İçin Tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Menü