Çükündür Kavurması - Pınar'ın İzlenimleri

GÜMDEMDEKİLER

Translate

12 Nisan 2019 Cuma

Çükündür Kavurması


Birçoğumuzun aklına gelen tek şey bu çükündür nedir olacaktır. Size bu yöresel tarifi vermeden önce adını bir tebessüm ile yadırgadığınızı biliyorum, o sebeple sizleri biraz aydınlatalım ne dersiniz, evet nedir bu çükündür?

Çükündür Nedir

Efendim ıspanakgillerin “chenopodiaceae” familyasındandır. Özellikle Karadeniz ve Ege bölgelerinde halk arasında kullanılan adı çükündür olarak bilinir, oysa hepimizin aşikar olduğu kırmızı pancardan başka bir şey değildir. Ülkemizin neredeyse hemen her yerinde yetiştirilmektedir. Pancarın tatlı olanları patates gibi haşlanarak yenir, meşrubat yapılır ve birde turşusu yapılır.

Çükündür Kavurması Malzemeleri

·         4 adet orta boy kırmızı pancar
·         1 adet orta boy kuru soğan
·         50 Ml kadar zeytin yağı
·         50 Ml kadar üzüm sirkesi
·         4 diş ayıklanmış sarımsak
·         Bir tutam tuz



Çükündür Kavurması Nasıl Yapılır

·        Öncelikle pancarları iyice yıkayın ve bir tencereye alıp üzeri su geçecek kadar doldurun sarımsakları ve sirkeyi de ilave edip, ocakta yumuşayıncaya kadar haşlayın.
·        Yumuşayan pancarları ocaktan alıp soğumaya bırakın,
·        Soğuyan pancarların kabuklarını soyun ve küçük kuşbaşı gibi doğrayın.İsteğe bağlı rende de yapılabilir. 
·        

Bir tava içine zeytin yağını döküp ısıtın.
·         Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağına ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
·         Kavrulan soğanın içine kuşbaşı doğradığınız pancarları ilave edip 2 veya 3 dakika kavurun.
·         Tuzunu en son ilave edip karıştırın ve ocaktan alın.
·         Soğuyan çükündür kavurmasına isteğe bağlı sarımsaklı yoğurt da döküp servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Menü