Birçoğumuzun aklına gelen
tek şey bu çükündür nedir olacaktır. Size bu yöresel tarifi vermeden önce adını
bir tebessüm ile yadırgadığınızı biliyorum, o sebeple sizleri biraz aydınlatalım
ne dersiniz, evet nedir bu çükündür?
Çükündür Nedir
Efendim ıspanakgillerin “chenopodiaceae”
familyasındandır. Özellikle Karadeniz ve Ege bölgelerinde halk arasında kullanılan
adı çükündür olarak bilinir, oysa hepimizin aşikar olduğu kırmızı pancardan
başka bir şey değildir. Ülkemizin neredeyse hemen her yerinde yetiştirilmektedir.
Pancarın tatlı olanları patates gibi haşlanarak yenir, meşrubat yapılır ve birde
turşusu yapılır.
·
4 adet orta boy
kırmızı pancar
·
1 adet orta boy
kuru soğan
·
50 Ml kadar zeytin
yağı
·
50 Ml kadar üzüm
sirkesi
·
4 diş ayıklanmış
sarımsak
·
Bir tutam tuz
Çükündür Kavurması Nasıl Yapılır
· Öncelikle pancarları
iyice yıkayın ve bir tencereye alıp üzeri su geçecek kadar doldurun
sarımsakları ve sirkeyi de ilave edip, ocakta yumuşayıncaya kadar haşlayın.
· Yumuşayan pancarları
ocaktan alıp soğumaya bırakın,
· Soğuyan pancarların
kabuklarını soyun ve küçük kuşbaşı gibi doğrayın.İsteğe bağlı rende de yapılabilir.
·
Bir tava içine
zeytin yağını döküp ısıtın.
·
Soğanları yemeklik
doğrayıp zeytinyağına ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
·
Kavrulan soğanın
içine kuşbaşı doğradığınız pancarları ilave edip 2 veya 3 dakika kavurun.
·
Tuzunu en son ilave
edip karıştırın ve ocaktan alın.
·
Soğuyan çükündür
kavurmasına isteğe bağlı sarımsaklı yoğurt da döküp servis edebilirsiniz.
Afiyet
Olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder