8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü - Pınar'ın İzlenimleri

GÜMDEMDEKİLER

Translate

7 Mart 2019 Perşembe

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

8 Mart dünya emekçi kadınlar gününüz kutlu olsun, ancak biz neden böyle bir günü kutluyoruz ve kutlamamız ne kadar doğru. Ülkemiz de kadına bakış açısı nedir? Onları kaleme almak isterken öncelikle biraz tarihe gidelim ve 8 Mart’ın önemini anlamaya çalışalım.

ABD'nin New York şehrinde, 8 Mart 1857 tarihinde   40.000 kadar dokuma işçisi daha iyi koşullarda çalışmak istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlar. Greve karşı polisin işçilere saldırması, işçilerin fabrikaya kilitlenmesi ve nedeni belli olmayan bir sebeple çıkan yangında 129 kadın işçinin can vermesine neden olur. 

"1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

“İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de 
Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler ‘in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, olarak kutlandı, kapalı mekânlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

Türkiye de Dünya Emekçi Kadınlar Günü Nasıl Kutlanır?

Ülkemiz de dünya kadınlar gününü her yıl emekçi kadınların direnişi, mücadelesi ve başarıları dışında, kadına yapılan şiddetin vurgulanması ile ele alıyoruz ve bu konuda oldukça haklı sebeplerimiz var.

Maalesef kadına verilen hakların, aile içi ve toplum içi baskılarının tecavüzlerin, kadının kadına olan hırslarının, kadınlara cinsel obje olarak bakılmasının önüne geçemediğimizi görüyoruz. Sesini haklı olarak duyurmaya çalışan ve yanarak ölmelerine neden olan 129 canın anılarını üzerimizden atabildik mi bilemiyorum. Çünkü kadın cinayetlerinin bile önüne geçemediğimiz ve günden güne artan hikayelerini bitiremediğimiz bir toplum da yaşıyoruz.

Kadınlarımız her alanda seslerini duyurabildiği bir dünya da kadının kadına şiddetini de ayrıca ele almak istiyorum. Aile toplumun en küçük birimidir demek ki temel eğitim de aileden gelir. Hal böyle iken eğitimini verdiğimiz kızlarımıza ne kadar örnek oluyoruz?

Son yıllarda ellerine verdiğimiz telefonlarla, sosyal medya avcılarına kızlarımızı izlemeden teslim ediyoruz.

Hayatla mücadele etme bilincini ellerinden alıyoruz. Onları hazırcılığa her istediklerini yaparak, gelecekte ki yaşamlarında tek başına yaşam haklarını kısıtlıyoruz.

Köyler de çocuk yaşta kızlarımızı evlendirip esaret ediyoruz.

Onlara öz güven vermediğimiz gibi, başarısız kaldıklarında olmayan hakkımızla eleştiri yağmuruna tutup, başkaları ile kıyaslama yapıyoruz.

Fikirlerine duygularına önem vermiyoruz.

Kısaca birçok neden ile hayata hazırlayamıyor ya da tek başınalık veriyoruz.

Kızlarınızı okutun,

Hayatın çok kolay olmadığını ev içinde yapmaları gereken mesuliyetlerini ellerine verin. Yemek yapmak, temizlik kendi eşyalarını toplamak vs. kıyamadığınız kızınızın ilerde tek kaldığın da bilgisiz olmasından ve 
sorumluluklarını bilmemesinden daha iyidir.

Kadının dünyada ve ülkemizde önce evde ve sonra topluma karşı bilinçli ve başarılı, haklarını savunan insanlar olduklarını aşılayın. Böylece ilerde çalışma haklarını, eş olma haklarını, anne olma haklarını kısaca insan gibi insan olma haklarını ellerine verin.

8 Mart Dünya Emekçi kadınlar gününü gerçekten kutlamak mı yoksa farkındalık için eğlenme günü değil de, kadın haklarının savunulduğu bir gün olduğunu unutturmamak mı?



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Menü