AĞLAYAN ÇOCUKLARINIZI ÖDÜLLENDİRMEYİN - Pınar'ın İzlenimleri

GÜMDEMDEKİLER

Translate

2 Nisan 2018 Pazartesi

AĞLAYAN ÇOCUKLARINIZI ÖDÜLLENDİRMEYİN


kucaklaşmak


Dünyaya sizden bir parça gelir minicik savunmasız o kadar tatlı ki kıyamazsınız ona. Onun her hareketini izler, minnak hallerini takibe alırsınız. En büyük korkunuz ise onun bir yerine bir şey olmasıdır. İşte bütün bu sebeplerden dolayı ilerde baş edemeyeceğiniz durumlar ile karşı karşıya kalırsınız. Peki, yapmamız gerekenler nelerdir? Sebep, sonuç ve çözümü nedir? biraz bahsedelim ne dersiniz?


Efendim bebeğiniz dünyaya geldi. Elbette ki istek ve arzularını kelimeler ile dile getirmeyeceğinden, onun en etkili konuşma dili ağlamak olacaktır. Bebeğinizin ağladığını duyduğunuz da ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz sebeplerden dolayı onu kucağınıza alın. Karnı acıkmıştır, güzelce doyurun ve hemen arkasından gazını mutlaka çıkartın, gazını çıkarttığına emin olun. Altını kirleten bebekler huzursuz olurlar, temizliğini yapın. Gün aşırı banyosunu yaptırın. Bütün bunları giderdikten sonra, onun uyuması gerekir bu durumda onu yatağına yatırın ve uyuduğunu gördüğünüzde yanından ayrılın. Bebeğinizi yüz üstü yâda ağzında mama varken yatırmayın. Nefes aldığından emin olun elbette. Her zaman için evdeki seslere alışık olmasını sağlayın, yani uyuduğunda evdeki seslerin onu etkilemesine izin vermeyin. Tabi bunu yaparken odada müzik sesi ile onun uyumasını sağlayabilirsiniz. Asla yapmamanız gerekenlerden biride bebeğinizi sallamanızdır. Eskiden annelerimiz çocuklarını ayaklarında yâda beşiklerinde sallayarak uyuturlardı. Eğer sallanmaya alışırsa bebek harekete bağlı uyku uyuma moduna girer. Bebekler yapılan her hareketi eğitim gibi algılarlar.

Peki, bebeğinizi doyurdunuz, temizlediniz, uyuttunuz. Aradan henüz ihtiyaçları olduğu zamana gelmeden ağlayan bebeğiniz olursa ne yapmalısınız? Bebeğinizin ağlama tonuna bakınız hemen yanına gitmeyin mırıldanmalarını ağlama sanmayın ve hemen kucağınıza almayın. Ağlama hızı arttığında yine kucağınıza almadan, ateşini kontrol edin, onunla konuşun, kısık sesli güzel şarkılar söyleyin bebeğiniz sakinleşecektir. Ancak her türlü ihtiyacı karşıladığınız takdirde bebeğinizin ağlama hızı çok arttıysa onu kendi doktoruna götürün. sağlık sorunu yoksa ki inşallah yoktur, ağlama sebebi sizin onu kucağınıza almanızı istemesidir. Onu asla kucağınıza alıştırmayın. Gelen misafirlerinize aile büyüklerinin inatla kucaklarına alıp ellerinden bırakmamalarına izin vermeyin. Unutmayın onlar gittiğin de bebeğiniz sizinle kalacaktır. Bebeğinizin günlük uykusunu kaçırmasına izin vermeyin. Böylece gece gündüz uyuma saatlerini şaşırmayacaktır.

Bebeğinizin gelişim evresinde eğer her ağladığında onu kucağınıza alıştırırsanız. Çocukluk evresinde ağlamanın her isteklerini yerine getirilmesini sağlayan bir metot olduğunu benimseyeceklerdir. Dolayısı ile sizde çocuklarınızın aşağıda belirteceğim sebeplerden dolayı isteklerini sürekli yerine getirmeye çalışacaksınız, yâda büyüdüğünde ona kızacaksınız ki sizin ona kızmaya hakkınız yok kızılacak kişi sizsiniz.

Çocuğuma Kıyamıyorum, Onun Üzülmemesi İçin Elimden Geleni Yaparım.
Çocuğunuz üzülmüyor, merak etmeyin. Alışkanlığı ile sizin zaafınızı kullanıyor öncelikle bunu bilin. Bu sebepten dolayı “Ağlama, ağlarsan dediğini yapmam.” gibi cümleler kullanmak yerine, çocuğunuzu karşınıza alın ve ona bir şey istediğinde bunun yerine getirmenin mümkün olup olmadığını güzel dille anlatın. O tâbii ki üsteleyecektir, işte tam bu esnada sabrınızı koruyun ve ağlayabildiği kadar ağlasın zaten çok uzun sürmeyecektir. Elbette ki insan evlâdının ağlamasını istemez ancak ilerde onun bir şeyleri elde etmek için ağlamasını kimse umursamaz. Öz güven sahibi bir birey olmasını, ilerde acı çekmesini önlemek sizin göreviniz. Vicdansız olmayacaksınız, onu geleceğe hazırlayacaksınız. Eğer çocuğunuz sizi dinlerse ilerleyen saatlerde onu kucaklayıp, sevin okşayın onunla oyunlar oynayın. Ona sorumluluklar verin. Beraber gülüp eğlendiğiniz de ve sizin sorumluluk verdiğiniz işleri yaptığın da, imkânınız varsa daha önceden istediği şeyi kazandığını ona gösterin ve ödülünü verin. Alışkanlığını değiştirmesi zaman alacaktır, ancak kısa zaman için de sorumlu olduğu her şeyi görecek ve emekle bir takım şeylere kavuşacağını öğrenecektir.


Kendine Zaman Ayırmak İçin Her İstediğini Yapan Anneler
Maalesef bazı anneler özellikle günümüz çağın da ellerinde telefonlarından ayrılamıyor. Bundan dolayı etrafın da ağlayan bir çocuk istemiyorlar. Yaptıkları tek şey ise çocuklarında ellerine telefon, tablet ne varsa verip sessiz olmalarını sağlıyorlar. Yâda diğer isteklerini alıp susturuyorlar. Bu ne kadar sağlıklı bir yaklaşım bilemiyorum. Tamamen A sosyal çocuklarınızı geleceğe hazırlıyorsunuz. Sizlerin bencilliği yüzünden ağlayan işini yaptıran ve üzülerek söylüyorum internette görmemesi gereken tüm içerikleri izleyen ve ruh sağlıkları yerinde olmayan çocuklar görüyoruz. Sebebi kendinize ayırdığınız zaman için de çocuklarınızı da izlememeniz.

Geçmiş Çocukluğun Da Her İstediği Olmayan, Maddî Sıkıntıları Yeni Ortadan Kalkan Aileler
Tâbii ki herkesin geçmişi yaşamları acıları yâda şuanda alternatif olan birçok olanak geçmişte yoktu.  Şimdi yetiştirdiği çocuğunun hiçbir eksiği olmasını istemeyenler de olabilir, bu duygu normaldir. Ancak bunu oldukça abartanlarda var elbet. Bu noktada çocuğun ihtiyacı olsun olmasın her istediğini almak. İmkânların olmadığı bir anda her istediği alınan çocuğun ağlama krizlerine sebep olur.  Siz yapamadıklarınız için kendinizi suçlar ve bütün olasılıkları zorlamak durumunda kalırsınız. Burada hem kendi ruh sağlığınız hem de çocuğunuzu etkilediğinizi ise fark etmezsiniz. Her şeyin aşırılığı asla iyi sonuç vermez. Bakın eğer siz sadece ihtiyaç olanları yerinde ve zamanında telâfi edebilseydiniz, hem geçmişte yaşadıklarınız hem de bugün yaşadıklarınız arasında denge kurabilirdiniz. Yani her gün bir çocuğa oyuncak, şekerleme, telefon yâda benzeri şeyler alınmaz yapmayın bu hataya düşmeyin.

Çocuklarınıza verebileceğiniz en değerli armağan zamanınız ve sevginizdir. Onlarla oyun oynayın, beraber bir takım işlerin sorumluluğunu alın. Her ağladığında değil her güldüğün de sarılın. Bakın bu ağlama mevzusunda sağlık sorunu olup olmadığını uzman doktorunuzun vereceği raporu da dikkate alın. Sağlıklı ve öz güvenli bir neslin emekçileri olmanızı dilerim.

Çocuğunuzu seviyle kucaklayın,İstek ve arzularına esir olmak için değil.

                                                                                       Yazan :Pınar Albayrak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Menü