Saçlarım Çok Dökülüyor Ne Yapmalıyım - Pınar'ın İzlenimleri

GÜMDEMDEKİLER

Translate

19 Nisan 2019 Cuma

Saçlarım Çok Dökülüyor Ne Yapmalıyım


saç dökülmesi

Birçok nedenle saçlar dökülebilmektedir bunlar mevsimsel değişiklikler, demir eksikliği, gerginlik ve hormon bozuklukları gibi nedenlerle meydana gelebilir. Ancak hiç bitmeyen ve resmen hayatımızı kabusa çeviren uzun süreli saç dökülmeleri, ciddi hastalıkların habercisi de olabilmektedir. Peki, saç dökülmesi neden olur, çeşitleri ve tedavisi nasıl gerçekleşir biraz inceleyelim.
Saç Dökülmesi Nedir
Her Sağlıklı saç derisinde ortalama olarak 100 bin adet saç bulunmaktadır ve yetişkin insanlarda yıkanma ve tarama ile günde yaklaşık 100–150 tane saç teli dökülmesi normal olarak görülür. Saç dökülmeleri; hormonsal ve besinsel etkenler, genetik faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, kıl gelişimi bozuklukları, sistemik hastalıklar,  ilaçlar, gerginlik ve saçlı deri hastalıklarına bağlı nedenler ile ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı her insanda saç dökülmeleri yaklaşık 2 aya kadar sürebilir. Ancak yılda 3 kez tekrarlanması normal olan saç dökülme süresinin, 2 aydan fazla süre devam ediyorsa, bazı ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Buna bağlı olarak bir uzmana görünmelidir. Saç dökülmelerin de  genellikle tetikleyici etkenlerden 3 veya 4 ay sonra başlamakta ve bu etkenler tedavi edildikten 6 veya 12 ay sonra normale dönmektedir.
Bir saçın gelişim ve ömür süresi üçe ayrılmaktadır.
·         Büyüme evresi; saçın en uzun süren evresidir. Bu evrede saç yaklaşık ayda 1 cm kadar uzamaktadır.
·         Dinlenme evresi; Büyüme evresini tamamlayan saç, daha sonra birkaç hafta boyunca dinlenme evresine girmektedir. Ortalama 2 veya 3 hafta süren bu evreden sonra da saç dökülme evresine girecektir.

·         Dökülme evresi; bu evrede saç, folikülü ile artık bağlantısını kaybetmektedir ve 2 ila 4 ay içinde dökülmeye başlar. Bu süre içinde, saça dışarıdan yapılan, tarama ve yıkama işlemleri ile dökülme daha da hızlanır. Bu süre sona erdiğinde saça müdahale yapılmasa da saç artık kendiliğinden kayıp düşecektir. Dökülen saç yerine saç folikülünden tekrar saç üretilmektedir.
Bu evreler bir hayat boyu devam etmektedir. Saçın dış görünüşüne bakarak hangi evrede olduğu anlaşılmamaktadır. Saç herhangi bir zaman sürecinde  %85-90’i büyüme evresinde, %1-2’si dinlenme evresinde, %10-15’i dökülme evresinde olabilmektedir. Tüm bu nedenlere bağlı olarak banyo yapılmayan günlerde “günde yaklaşık 100–150” saç teline kadar dökülmenin normal kabul edilmesinin sebebi de yukarıda anlatılan saçın fizyolojisinden meydana gelmektedir.
Saç Dökülmesi Neden Olur
Bir kişinin her saç teli 4 ila 6 yıl yaşamaktadır, daha sonra dinlenmeye ve sonra da dökülmeye başlar. Kabul edilen günlük normal değer 100 ila 150 tel saç dökülmesidir. Ancak bu sayıdan fazla dökülme oluyorsa, banyo yaparken ele gelen saç miktarı daha yoğunsa veya yıkanıp kurulanmış saçı elle çektiğimizde elimize 3 veya 5 adet saç teli gelmekteyse bu durum ciddiye alınması gerekmektedir.
Saç dökülmesine neden olan sorunlar;
Deri problemleri
Deri kaynaklı saç dökülmelerin birçoğu deriyi tutmakta olan hastalıkların saç derisini etkilemesiyle oluşabilmektedir. Bunlar genelde egzamalar, sedef hastalığı, akne, aşırı yağlanan deri, liken hastalığı, mantar gibi hastalılardan saç etkilenirse dökülmeye neden olabilirler.
Genetik faktörler
Saç dökülmeleri erkeklerde ve kadınlarda görülme sebepleri farklıdır. Erkeklerde genellikle görülen saç dökülmesi,  genetik ve toplumun %50’sinden daha fazlasında görülen erkek tip hormona bağlı duyarlı saç dökülmeleridir. Bu tip saç dökülmeleri kronik olarak görülmektedir. İlerleyen yaşlarda kellik gelişir ve saç ekimi gereksimine neden olabilir. Ancak daha erken yaşlarda başlanan mezoterapiler ve PRP tedavisi ile saç dökülme hızını yavaşlatır.
Bu tip saç dökülmeleri kadınlarda da görülebilmektedir. Özellikle ailesinde genetik olarak kellik problemi olan kişiler, saç dökülmesi riski ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Günümüzde 16 ila 18 yaşlarda bile erkek tipi saç dökülmeleri, genç kızlarda daha fazla sayıda görülebilmektedir. Son zamanlar da bunun sebepleri günümüzde yaşanan aşırı gerginlik, uzun süreli aç kalma, dengesiz beslenme ve hormonsal problemler gibi nedenler olmaktadır. Kadınlarda da bu tip erkek saç dökülmelerini aynı tedavi yöntemlerinin yanı sıra hormonsal tedavilerin de eklenmelidir.
Yanlış beslenme alışkanlıkları
Saç telleri de canlıdır ve bireysel olarak beslenme sisteminiz saçları da beslemekte ve canlandırmaktadır. Ancak dengesiz beslenme, aç kalma ya da tek düze beslenme alışkanlıkları ve karbonhidrat tüketimi saç dökülmelerine doğrudan etki edebilmektedir
Hormonal sorunlar
Bir kişinin hormonal problemleri varsa,adet (regl) gecikmeleri veya düzensizlikleri, aşırı akne oluşumu, kilo alımında hızlanma sorunları ve tüylenme de artış olduysa bu bulgulara dayalı saç dökülmesinin, hormonal nedenler ile oluştuğunu dile getirebiliriz. Bu tarz problemlerin nedenini yine adetin 2 veya 3’üncü günü kan tahlili yaptırılıp, sonucun belirlenmesi için bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir.
Vitamin ve mineral eksikliği
Beslenme problemi yaşanmasa da saç için gerekli olan vitamin ve minarallerin kanda mevcut olmaması saçı döken diğer bir neden olabilmektedir. Vücutta D vitamini, B12,  folik asit, çinko, biotin ve demir, vitamin ve mineralleri düşük sayıda ise saç beslenemez ve dökülmeye başlar .ayrıca demir düşüklüğü olmasa bile demir takviyesi saç dökülmesini azaltabilmektedir.
 İç hastalıkları ve ilaç kullanımı
Tiroit bezi hastalıklarında kullanılan ilaçlar ya da hastalıktan doğan sebepler, alınan hormonlar, romatizma hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları, zayıflama ilaçları, insülin direnci, diyabet, doğum kontrol ilaçları ve bazen de bu doğum kontrol ilaçlarının kesilmesi saç dökülmelerine neden olabilmektedir. Böyle bir durumda mutlaka uzman hekim tarafından muayene ve tetkiklerle kapsamlı bir şekilde araştırma yapılması gerekir.
Doğum ve kimyasal tedavi süreçleri
·         Doğum sonrası dökülmeler; gebelik sonrası 2 veya 3 ay sonra başlayan pospartum dökülmesidir. Bunun nedeni gebelik boyunca dökülmeyen saçların aniden hep birlikte dökülmesinden oluşmasıdır.
·         Kemoterapi sonrası dökülmeler; tedavi sürecinde kemoterapiye maruz kalındığından saçlar dökülmekteydi. Ancak son yıllarda kullanılan ilaçlar bu dökülmelerin daha aza inmesine yardımcı olmaktadır.
Kozmetik etkenler
Dış etkenlere bağlı dökülmeler arasına girer, günlük yapılan sık tarama, saç boyaları, boneler, sıkı takılan tokalar, saç açıcılar, kimyasal içerikli şampuan ya da benzer saç bakım ürünleri saçın hem yıpranmasına hem de dökülmesine neden olmaktadır. Bu nedenler ile saçları dökülenler daha çok bitkisel saç bakım ürünleri kullanmalı, sürekli kimyasal maddeler içeren saç boyama işlemlerine ara vermeli ve saçı yerinden koparacak şekilde sert taramadan ve sıkı saç tokalarından uzak durulmalıdır.
Stres ve depresyon
Her saç teli canlı olduğundan dışarıdan ya da içerden gelebilecek ekstra her olumsuzluğa tepki gösterebilmektedir. Yoğun gerginlik her türlü hastalığa tesir ettiği kadar saç dökülmesine neden olan bir diğer sebeptir. Aynı zamanda anksiyete, depresyon,  psikozlar gibi rahatsızlıklarda kullanılan ilaçlar saçı etkileyip dökülmesine neden olabilmektedir.
Diş çürüklerine bağlı saç dökülmesi
Diş çürümelerin de mevcut enfeksiyonların bağışıklık sistemini etkilemesi nedeniyle saç dökülmelerine neden olabilmektedir. Özellikle bir uzman tarafından bu yönde bir teşhis konulursa en kısa zaman da diş hekimi tarafından enfeksiyon tedavisi ve diş çürüğünün ortadan kaldırılması gerekebilmektedir.
Saç kıran tipi saç dökülmesi
Saç kıran “Alopesi areata”; birden bire ortaya çıkan ve değişik çaplarda, bir veya birkaç adet yuvarlak, tamamıyla saçsız alanlara sahip olan karakterist, sık gözlenen bir rahatsızlıktır. Halk dilinde “saçkıran” diye adlandıran bu rahatsızlık mantar hastalığı değildir ve bulaşıcı değildir. Saç dışında, sakal bölgesinde de görülmektedir. Tedavisi genellikle birkaç ay ya da yıl boyunca sürebilir.
Tiroit hormonlarına bağlı saç dökülmesi
Tiroit bezinin yeteri kadar çalışmaması yani hipotiroidi vaziyetin de yaygın saç kaybı veya vücut kıllarında kayıp oluşabilmektedir. Tiroit hormonu tedavisinden sonra yaklaşık 8 hafta içerinde saçlar normal haline dönmeye başlar.
Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir
Öncelikle doğru tanı konmalı ve bunun içinde bir dermatoloji uzmanına muayene olunmalı. Dökülmeye yol açan nedenler belirlenerek uygun tedavi planlanmalıdır. Saç dökülmelerine maruz kalan kişilerin, özellikle protein ağırlıklı beslenmeleri ve kimyasal içerikli saç bakım ürünlerinden kaçınmaları gerekmektedir.
Sebeplerine göre saç dökülmesini önlemek için çok farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar;
Saç Mezoterapisi
Saç mezoterapisi saç dökülmeleri için kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem saçın sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gerekli olan antioksidan, vitamin, mineral ve dolaşım düzenleyici maddelerinin mikro iğneler ile saçlı deriye enjekte edilerek yapılmasıdır. Saçlı deriye 1 cm aralıklarla enjekte yöntemi uygulanır, İşlem sonrası saç derisine masaj yapılır.
Kadınlara ve erkeklere rahatlıkla uygulanabilen saç mezoterapisi 5 gün ara ile ortalama 5 ila 10 oturum olarak yapılmalıdır. Bu Uygulamada herhangi acı ve ağrı hissedilmemektedir. Uygulama her yıl bir kür şeklinde yapılabilir. Bazı durumlarda aylık destek takviye şeklinde de devam edilebilir. Saç mezoterapisi sonrası, saç dökülmeleri durdurulmakta ve yeni saçların daha güçlü çıkması sağlanmaktadır.
 İlaç Tedavisi
FDA onaylı ilaçlar, saç dökülmesini önlemede ve var olan saçların kalınlaşmasını sağlamada yardımcı olmaktadırlar bu ilaçların hekim kontrolünde kullanılması gerekir. Bu ilaçlar saç sayısını arttırma, incelmiş olan saçları kalınlaştırma ve saçların dökülmesini engelleme şeklinde olmaktadır.
Ancak İlaç tedavisi, başın ön kısmında ve üst bölgelerindeki tam saç kayıplarında etkisi yok ya da çok azdır. Tam saç kayıplarında saç kökü hücreleri tamamen ölür ve yeni bir saç üretememektedir. Bu evrede olan dökülmelere yeni saç çıkarma konusunda hiçbir ilaç etki etmez.

 PRP Saç Tedavisi
PRP işlemi saç dökülmelerin de en etkin sonuçlar alınan yöntemdir. Hastanın kendi kanının alınması ve belirli işlemlerden geçirilmesi ile yapılmaktadır. Bu işlemde fibroblast denilen ve kökleri besleyecek, gelişimini oluşturacak kısım ayrılır ve dökülen saç derisine enjekte edilir. Bu uygulama genellikle genetik dökülmelerde çok etkilidir. Saç mezoterapisi tedavisi de,  yine genetik dökülmesi olanlara PRP saç tedavisi ile kombine uygulanabilir.
Saç Ekimi
Son yıllar da en çok uygulanan yöntemlerden birisidir.Saç ekimi özellikle erkek tipi saç dökülmeleri olan bireylere uygulanabilir. Tamamen ortadan kalkan saç köklerinin yerine uygulanır, saçın tekrardan çıkmasına yardımcı bir uygulama olarak bilinir.
Sağlıklı Saçlar İçin Neler Yapılmalı
Sağlıklı saçlara yeniden kavuşabilmek için, yapılması gereken günlük uygulamalar ve önlemler;
·         Uyku düzenine dikkat edin, düzenli uyku saatleri saç dökülmelerini önlemede önem kazanmaktadır.
·         Olabildiğince stresten uzak durun, eğer ortamda bir stres varsa değiştirebiliyorsanız o ortamı değiştirin ya da sebeplerinden kendinizi sorumlu tutmayın.
         
·         Mevcut bir vitamin eksikliğiniz varsa teşhis ettirip vitamin takviyesi nasıl yapacağınızı doktorunuzdan öğrenin. Özellikle B12, bakır, çinko, folik asit içeren besinleri tüketmeye çalışın.
·         Kulaktan duyma ve sizin beden yapınıza uymayan diyetlerden kaçının. Diyet yapmanız gerekiyorsa bu konu ile ilgili uzman bir diyetisyenle başlayın. Karbonhidrat beslenme yerine ağırlıklı protein alın.
·         Her hastalığın neredeyse başlıca sebeplerinden olan sigara ve alkol alışkanlığına son vermeye çalışın.
·         Özellikle sebze ve meyveyi sofralarınızdan eksik etmeyin. Fast food beslenme alışkanlıkları edinmeyin.

·         Uzman bir hekim önerisi olmadan saç sağlığınız için herhangi bir ilaç ya da ürün kullanmayın.


Sağlıkla İlgili Diğer Bilgilere Tıklayıp Ulaşabilirsiniz


Bloğumu Takip Edebilirsiniz Sevgiler 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Menü