Patron'un Gözde Elemanı - Pınar'ın İzlenimleri

GÜMDEMDEKİLER

Translate

24 Mart 2018 Cumartesi

Patron'un Gözde Elemanı

eleman
Dünden bugüne yaşanan, ancak herkes tarafından açıkça dile getirilmeyen bir konuyu ele almak istedim bu yazımda. Hiç süslü kelimeler bulup sizi yormadan dile getireceğim. Konumuz patrondan çok patron olan sözde işgüzarlardır.
He dip not bu yazdıklarım tâbii ki istisnalar dışında kalan elemanlar ve işverenler için geçerli değil, demedi demeyin: D


Efendim, malûm herkes iş güç sahibi. Nitelikler, yer, mekân gözetmeksizin yazıyorum. Bir iş yerin de çalışıyorsunuz. Elbette ki gözünüze aşağıda belirteceğim tipte insanlara da çok tanık olmuşsunuzdur. Kapı arkaların da şikâyetçi olduğunuz bu kişiler on numara beş yıldız değme oyunculara taş çıkaran aktör ve aktiristler dir.

Neden mi? Bu kişiler patron hedefli çalışırlar, bakın iş yeri sahibinin çıkarlarını değil, kendi çıkarlarını düşünerek çalışırlar. Peki, nasıl gelişir bu olaylar ve neden patronunuz bu kişiye daha çok önem verir? Bu kişiler, işe girdikleri andan itibaren kendi alanları dışında işvereninin açıklarını çok iyi öğrenirler. Kimi işverenin çapkınlığını, kimisi gece hayatını, kimisi özel yaşadığı zaafları ya da güncel aktivitelerini incelerler. Gerçekte kendisin de var olmayan, işverenin özel yaşamlarını kendide yaşıyormuş gibi yapıp, bir nevi yakınlaşma ve arada iş dışında da aktif bir şekilde iletişim ağı sağlarlar. Bunun sebebi iş yerinde ki pozisyonunu netleştirmek ve diledikleri şekilde varlıklarını sürdürmektir.

Kimi gerçekte evli veya sevgilisi varken, yokmuş gibi davranıp fiziksel gösteriş ya da cilveler ile işverenine yakınlaşıyormuş gibi yapıp ilgi çekerler. Kimisi ise erkek kadın fark etmez gece âlemlerine beraber katılır, onların bütün özellerini öğrenirler. İşveren bu yakınlaşmanın yanında ki kişiyle özlenen dost ya da güven içinde bir iş dışı arkadaşlık gibi görürler.
Tâbii bunlar bazı benzetmeler bunun yanı sıra patronunuz gayet mütevazı ve ahlâkî değerleri yüksek biride olabilir, işte gerçek hayatlarında bu tarz bir hayatı olmayan insanlarda patronu hangi konuya ilgi duyuyorsa o hale bürünürler.
Peki, ne yapalım alan razı satan razı konusuna gelirsek, benim aslında seslenmek istediğim kişiler işverenlerdir. Efendim sizin hayatlarınız sizi ve gerçekte iş dışındaki mevcut arkadaşlıklarınız çerçevesin de kalmalıdır. Yanınızda çok güvendiğiniz yıllarca tabandan tavana bütün işlerinizi yükselttiğiniz, başarılarınızın ortak yol arkadaşı, iş arkadaşlarınız dışın da, henüz işe yeni girmiş veyahut kısa dönem sonra siz bütün başarılarınızı elde ettikten sonra işe aldığınız insanların. Gerçek hayatlarını iyice öğrenmeden kendiniz ile ilgili açıklar vermeyiniz. Güven sağlandıktan sonrasın da ise ne yapıp yapmayacağınız size kalmalıdır zaten. Peki, bu tarz insanların size ve çevrenize üstelik işinize olan zararları nelerdir.

1.Sizin olmadığınız zamanlarda, iş yerinde kendisine ait görevleri diğer elemanlarınıza yaptırırlar. Sizin gelmenize yakın işi kendi ellerine alıp diğer çalışanın işine engel olurlar. Sizin verdiğiniz taviz nedeni ile diğer çalışan patronunun gözdesine tabi ki karşı çıkmak istemeyecektir. Sebebi işten bir bahane ile atılmayı göz önüne alamazlar.

2.Kendisi ile aynı özellikte ki iş bilgisine sahip kimselerin, varlığı onları korkutur. Siz belki daha çok verim alacağınız diğer elemanın, o kişi tarafından karalanıp işi bilmediği iddiası ile işten çıkarılmasını talep etmesine göz yumacaksınız..

3.Bu tarz kişilerin ekip çalışması ruhu yoktur. Genel de asabî ve sert tutumları ile kendi isteklerini daha çok yaptırmaya çalışırlar.

4.Toplantılarda çok aktif rol oynamazlar. Herkesi dinlerler, ancak kendi söyleyecek cümleleri o anda dile getiremezler. Getirmek durumunda iseler ya patronun ağzından aldıklarını aktarırlar ya da sürekli itiraz halindedirler. O işle ilgili fikirleri yoktur zaten. Bu bir nevi dersini çalışmayan kopyacı öğrenci niteliğindedir.

5.Kendi menfaatleri ilk hedefleri olduğundan, gelecek yeni bir iş anlaşmasının iş yerinize zararı olup olmayacağını araştırmazlar.  Bu teklif karşılığın da diğer şirketten rüşvet alırlar. Daha doğrusu bu işe girmeniz için karşı taraftan sakal isterler.

6.O kadar içli dışlı olmuşsunuzdur ki, dikkat edin maaşlarını geç almaya başladıklarında ilk önce onlar size çok ağır ithamlarda bulunurlar. ”Hani yakınlık dereceniz?”

7.Sizin açıklarınızı delil olarak toplayıp herhangi bir sıkıntı olursa kendilerini sağlama almak için siperde dururlar.

8.En bariz özellikleri yanınızda çalıştırdığınız insanlar hakkında sürekli dedikodu “Yalan Beyan” da bulunan tipler olmalarıdır.

Ben yazarım siz okursunuz bu böyle akıp gider. Bu işgüzarlar sayesin de işini lâyığı ile yapan birçok kişi işsiz kalmıştır. Birçok iş yeri batmıştır. Cebinizden çoluğunuzun çocuğunuzun rızkı alınmıştır. Prestijiniz azalmıştır. Bu ve buna benzer kişileri işlerinizden uzak tutun. Bakın yine tekrar dile getiriyorum beraber mücadele edip bir yerlere geldiğiniz kişiler değil yazdıklarım.

Başarılı bir işi hayatı için, aktif  iş üreten, kendini işiyle ifade eden insanlarla çalışmanız dileği ile sevgiyle kalın.
                                                                                          Yazan :Pınar Albayrak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Menü